Doktor Haris Vranić: Sebija Izetbegović se pet godina iživljava na zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo

– Ja sa ovog mjesta ministra moram birati riječi koje ću upotrijebiti. Direktorica ne mora, ali ništa novo od nje nismo čuli. Krizni štab je formiran po svim medicinskim kriterijima i nije njen privatni Krizni štab, kao što je ranije bio. To je najveći problem.

Ovo je izjavio za „Avaz“ Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo, odgovarajući Sebiji Izetbegović, direkotrici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) koja je, između ostalog, kazala da „salonski političari i medicinari vode Krizni štab“. Izetbegović je direktno prozvala i Vranića, tvrdeći da je samo jednom posjetio KCUS.

Izetbegović proziva: Salonski medicinari vode Krizni štab

Prvo radno mjesto

– Cijeli krizu je ona vodila, deset mjeseci i evo dokle nas je dovela. Pet godina ona se iživljava na zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo i šire i mi to trpimo. Međutim, više se to ne može trpiti. Od nje ništa novo nismo čuli. Salonski političari i medicinari? Za mene se zna ko sam i šta sam radio. Ja nikada ništa od politike nisam dobio, a ona je sve od politike dobila. Dakle, njeno prvo radno mjesto je bilo šefica Odjeljenja, pa je poslije toga magistrirala, doktorirala, pa postala direktorica disciplina. Također uvrede na račun doktora Drljevića, kojeg ona naziva penzionerom, čovjeka koji je prije šest mjeseci otišao u penziju, ona se nad njim non-stop „iživljava“, vrijeđajući ga da nema licencu. Prvo, da bi bio član Kriznog štaba, uopće ne treba imati licencu. U Krizni štab mogu ja zvati i čovjeka od 90 godina, jer je to savjetodavno tijelo – kaže Vranić.

Prema njegovim riječima, pokušava se politizirati Štab, iako osim njega niko nema da je član neke stranke.

– Ja sam imao sreću ili nesreću da prisustvujem sjednicama prijašnjeg Štaba. Slušao sam doslovno kad zove na telefon i izdaje naredbe pojedinim članovima, neću da ih namjerno imenujem, kojima govori kako treba da rade. Ja mislim da ona treba da se bavi svojim poslom, a ne treba da provocira ili vrijeđa bilo koga. Ja se suzdržavam da kažem ono što sam vidio u Kliničkom centru, ne želim to da govorim, ali doći će vrijeme kada ću i to reći – poručio je Vranić.

Sebija Izetbegović: Na KCUS-u žive i rade pravi junaci! Njihova borba ne jenjava!

 

On je nadalje kazao da u ovim teškim trenucima treba svi skupa vrijedno da rade.

– Ja se trudim da je ne uvrijedim, ali non-stop je u tom nekom napetom stanju u kojem pokušava svakoga dirati. Od premijera Forte (Edin Forto op. a.) kojem ona objašnjava da on nije epidemiolog, kao da je ona epidemiolog. Daje lekcije Dini Konakoviću, daje lekcije Predsjedništvu, pa da daje lekcije Graničnoj službi, određuje kako trebaju se vakcine nabaviti. Dakle, ima li išta drugo da radi, osim da se bavi tuđim sudbinama i tuđim životima. Preko 160 ljekara je napustilo Klinički centar, a da vam ne govorim da sada imam najmanje 30 zahtjeva od ljekara da pređu, da pobjegnu s Kliničkog centra, a da vam ne govorim o broju sestara – rekao je Vranić.

Vranić podsjeća da su preuzeli vlast u sred pandemije, u trećem valu.

– Mi radimo najbolje u onom što su nam oni ostavili u prethodnih deset mjeseci – kaže Vranić.
Porast broja zaraženih

On se osvrnuo i na optužbe Izetbegović da je sam sebe imenovao.

– Izetbegović ne zna da po Zakonu predsjednik Kriznog štaba mora biti ministar. Da li se to njoj sviđa ili ne sviđa, to je njen problem. Nismo mi smislili ovu epidemiju niti smo doveli do porasta broja zareženih. Ne želim optuživati građane, ali građani se ne pridržavaju mjera. Jedino kad bi možda vidjeli stravične scene iz Izolatorija, onda bi se možda uozbiljili – govori Vranić.

Izetbegović je kazala i da je Vranić svega jednom bio u KCUS-u.

– Ja ne znam da je ona nekog pozvala da dođe u Klinički centar, da se obuče i obiđe Izolatorij, kao što sam ja. Evo, neka ona pokaže sliku. Ja sam bio u izolatoriju najmanje 20 ili 30 puta, među najzaraženijim ljudima. Baš kao i gospodin Drljević koji bude po četiri sata u Izolatoriju. A, ona neka pokaže i jednu sliku da stoji u Izolatoriju pored pacijenta za ovih 14,15 mjeseci, a ne slike pored poznatih ličnosti ispred zgrade Izolatorija. Želimo da je vidimo u uniformi pored pacijenta. I one njene floskule da je ona puna antijela, ne zna ni ona, to ulazi u naučnu fantastiku kako ona nama saopći – zaključio je Vranić za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79