Doktor iz BiH objasnio kakve simptome sada imaju oboljeli od COVID-a

Epidemiološka situacija u Federaciji BiH u skladu je sa ovim razdobljem godine, bez velikih promjena osobito kad se radi o COVID-19, bolesti koja se uglavnom detektuje kućnim brzim testovima i pacijenti su tek u manjem broju hospitalizirani.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić kazao je to za Fenu i naglasio da će dolazak zimskog razdoblja vjerovatno pogodovati širenju respiratornih virusa, gripe posebno.

– Tada ćemo dodatnu pažnju posvetiti upravo praćenju situacije. Najvažnije je istaknuti da zdravstveni sustav normalno funkcionira i da bolnice uspijevaju raditi redovito, a pacijenti imaju zdravstvenu skrb, što je nama i najvažnije. Vjerujemo da su povremena izbijanja zaraznih bolesti, koje su povezane s brzim i savremenim životom, uobičajena i ne stvaraju ozbiljniji teret za zdravstveni sistem – naglasio je.

Kako je kazao Skočibušić, Zavod putem Svjetske organizacije prati situaciju o epidemiološkim izbijanjima i novim genetskim varijantama koje se često mijenjaju pa, uslijed stalnog kretanja ljudi, brzo dolaze i kod nas.

– Važno je da su kliničke slike, koje sad imamo, značajno blaže u odnosu kako je to bilo na početku pandemije. Tješi nas to, te pozivamo osobe starije od 65 godina da se vakcinišu protiv sezonske gripe. Vakcine su već stigle u BiH, trenutno prolaze faze kontrole i odobravanje Agencije za lijekove BiH. Čim to bude završeno, vakcine ćemo poslati kantonalnim zavodima za javno zdravstvo radi vakcinacije prvenstveno zdravstvenih radnika, ali i osoba starijih od 65 godina – naglasio je Skočibušić.

Iskoristio je priliku da podsjeti na važnost pridržavanja higijenskih mjera, podsjećajući da to može spriječiti mnoge zarazne bolesti. Bitno je izbjegavati okupljanja u velikom broju u zatvorenom prostoru, pravilno i redovno prati ruke te, naravno, nositi masku preko lica u slučaju određenog rizika.

– U pandemiji smo vidjeli da smo neke od bolesti praktično rijetko imali, upravo zbog nošenja maski preko lica – naglasio je Skočibušić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79