Doktor iz Hrvatske operisao bez dijela zaštitne opreme da bi ženi spasio život

HRT donosi priču o prvoj operaciji aneurizme mozga covid pozitivne pacijentice, operisana je u KB Dubrava gdje je hitno dovezena iz Varaždina.

Operacijski tim predvodio je neurohirurg Tonko Marinović, a da bi spasio život covid pozitivnoj pacijentici, morao je raditi bez zaštitnih naočala. Zahvat je trajao pet sati.

“To je bolest kod koje se ne može, prvo, dugo čekati, drugo, bolest je takva da djeluje i na oksigenaciju, znači količinu kisika u samom mozgu, a covid sam, znamo, dodatno otežava disanje pa je trebalo osigurati bolesnicu da ima normalnu cirkulaciju u mozgu da je i kašalj koji može doći kod toga ne ugrozi”, opisao je Marinović.

“Napravio sam više stotina takvih aneurizmi do sada u karijeri, ali ovo je bilo specifično i izazovno zbog uvjeta na koje još nismo naišli.

U samom trenutku operacije mora se maknuti dio zaštitne opreme, a to su naočale da bi se moglo pristupiti na operacijski mikroskop i sve to adekvatno obraditi i vidjeti”, dodao je neurohirurg Marinović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79