Doktor iz Tuzle o post-covid sindromu: Bolje nacijediti narandže i jabuka nego davati stotine maraka na skupe suplemente

Sve više osoba koje su preboljele covid-19 traži ljekarsku pomoć zbog pojave post-covid sindroma. Simptomi vezani uz ovaj sindrom uznemiruju ih, onemogućavaju normalno funkcionisanje i traju sedmicama, a nekad i mjesecima.

Neobično je i što se post-covid problemi ne događaju samo osobama koje su preboljele teži oblik korone, nego i pacijentima koji su imali blagi oblik bolesti.

O tome je u otvorenom programu „Tuzla danas“ na RTV 7, govorio prof. dr. Nermin Salkić, vd načelnikom Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla. “Ono što danas znamo o virusu je jedan dio od onoga što ćemo znati za par mjeseci.

Pandemija je stavila svjetsku nauku u četvrtu brzinu, puno toga se brzo saznaje i dosta toga nažalost učimo u hodu, imamo jednu formu biološkog eksperimenta, a to je da imamo dosta oboljelih i na osnovu toga možemo donositi sigurne zaključke u hodu.

SARS-COV2 ne veže se samo za disajne ćelije, naime pokazuje se veliki afinitet prema mišićnim stanicama, imali smo upale poprečno-prugastih mišića, gdje se oni “raspadaju” pacijenti osjećaju veliki zamor, dakle postoji i ta dvojna problematike upala mišića i bubrega, ali u praksi su se pojavljivali i slučajevi upale srčanih mišića tzv. miokarditisa.” ističe doktor Salkić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79