Doktor Nakaš: Ulazimo u četvrti val, a oni tek sada traže kadar i opremu

Proteklih nekoliko dana broj novozaraženih kako u našoj zemlji tako i u regionu dramatično raste. U glavnom gradu BiH posljednih nekoliko dana imamo samo trocifren broj novozaraženih a poveća se i broj smrtnih ishoda.

Bitku sa ovim opakim virusom sve više gube mladi životi. Nažalost, stručnjaci kažu da veliki broj novozaraženih u bolnicama nije vakcinisan.

O kompletnoj epidemiološkoj situaciji razgovarali smo sa Bakirom Nakašem, ugledni sarajevski infektolog. Naime, on je za Raport kazao da se boji šta nam sve može u četvrtom valu donijeti ova opuštenost.

“Onaj period opuštenosti tokom ljeta siguran je jedan od rezultate koji se sada javlja u ovom trenutku. Potom, veliki broj turista, godišnji odmori. Dakle, to su dva glavna razloga zbog kojih imamo skok broja novozaraženih. Nadam se da će se ova opuštenost promjeniti sada kada imamo nagli skok broja novozaraženih, ali i smrtnih ishoda i da će se građani ouzbiljiti”, istaknuo je Nakaš za Raport.

Također, kazao je kako mirna situacija tokom ljeta bilo nešto što je građanima nedostajalo.

“Čim je bolje narod zaboravi. Kada su padale granate svi smo bili u panici, bez granata dan ili dva svi bi se opuštali tako je i sada. Prema svim pokazateljima, sigurno neće biti bolji od trećeg vala, može biti samo na istom nivou ili gori od trećeg vala. Četvrti val nam može donijeti velike posljedice”, istaknuo je Nakaš.

Otkrio je za naš portal ono što ga trenutno najviše iritira u cijeloj situaciji.

“Malo me iritira situacija u zdravstvu. Tek sada traže kadar i opremu, a u periodu mirovanja i oni su se opustili i zaboravili, a epidemiolozi su upozoravaili da nema opuštanja. Kod nas samo nenaučene lekcije i onda pokušavamo da ispravimo stvari. Generalno je tako u BiH. U ovakvoj političkoj situaciji mi imamo jednu opuštenost i mir. Sva ova opuštenost i ovi rezultati mogu biti tragični u četvrtom valu, zaključio je za Raport Nakaš.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79