Doktor radio na Kobiljoj Glavi, lijekove dizao u Bugojnu, prijeti mu samo suspenzija?

Po završetku provjere, Ured će dokumentaciju i prikupljene podatke dostaviti Kantonalnom tužilaštvu, naglašava Kafedžić

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo još prikuplja relevantne podatke i dokumentaciju od nadležnih institucija, u postupku provjere navoda o nepravilnostima koje se odnose na “upisivanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za lijekove pacijentima u Kantonu Sarajevo”. Riječ je o postupku pokrenutom 18. 11, kazao nam je jučer šef Ureda dr. Erduan Kafedžić.

Po završetku provjere, dodaje Kafedžić, Ured će svu relevantnu dokumentaciju i prikupljene podatke dostaviti Tužilaštvu Kantona Sarajevo. Navodi kako su se, prema dosadašnjim saznanjima Ureda, sporni događaji desili tokom 2021. i oni su već prijavljeni Tužilaštvu KS-a krajem te godine.

– Ured posjeduje informaciju da policijski službenici Odjeljenja za privredni kriminal i borbu protiv korupcije MUP-a Kantona Sarajevo, po zahtjevu Tužilaštva, već poduzimaju radnje iz propisane nadležnosti s ciljem provjere navoda iz prijave, naglasio je dr. Kafedžić, dodajući da se radi o tužilačkom predmetu, pa Ured ne može davati više informacija, a posebno ne one o identitetu involviranih osoba i firmi u predmetnom slučaju.

Ono što je do sada poznato javnosti jeste da je ljekar Doma zdravlja KS-a radio u ambulanti na Kobiljoj Glavi, bespotrebno propisivao recepte te ih kasnije realizovao u apoteci u Bugojnu. Na naše upite iz JU Dom zdravlja KS-a danas nisu odgovorili.

Dr. Dragan Stevanović, ljekar u penziji, navodi da u pravilu JU Dom zdravlja KS-a treba suspendovati ljekara i pokrenuti disciplinski postupak.

– Kada slučaj dođe do Tužilaštva, oni treba da formiraju predmet i podignu optužnicu, kaže on.

Predsjednik Komore magistara farmacije FBiH mr. ph. Marin Crnogorac za Oslobođenje kaže da su informisani iz medija.

– Kada dobijemo od Ministarstva zdravstva podatke o tome da je ta apoteka i taj magistar farmacije počinio takvu radnju, imamo mogućnost i pravo njima oduzeti licencu za dalji rad, ističe Crnogorac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79