Doktor savjetuje: Evo kakve torbe za školu trebaju vaša djeca!

Često je, i nažalost, obično septembar u fokusu roditelja i nastavnika kao dio godine u kojem se priča o lošem držanju tijela, razvojnim deformitetima, odabiru školske torbe koja će možda nepovoljno uticati na krhka leđa prvačića.

Brojni specijalisti fizijatri ukazuju na greške roditelja prilikom kupovine ogromne torbe ili pune pernice, koje realno ne trebaju prvačićima. Upozoravaju da preteške školske torbe mogu dovesti do poremećene statike kičmenog stuba, što može rezultirati pojavom kifoze, skolioze i lordoze (deformacije kičme).

Dr. Edin Buljugić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, osnivač Medicinskog centra Sporticus iz Sarajeva, u razgovoru za NajDoktor.ba naglašava da je djetinjstvo ključni period za rast i razvoj djeteta. Ističe da je na nivou škola od najranijeg uzrasta potrebno učiti djecu pravilnom držanju tijela, bavljenju sportom i izbjegavanju navika koje mogu loše uticati na njihovo zdravlje.

Doktor Buljugić navodi da najčešće školska torba sa priborom za osnovce i pratećom opremom teži između 4,5 i 6,5 kilograma, a s obzirom da se težina tokom godina neznatno mijenja najugroženiji su prvačići jer su i najmanji.

“Roditelji zato trebaju voditi računa o težini svake sveske, knjige i pribora i svesti ih na minimum. Ako krenemo redom onda to možemo predstaviti i na sljedeći način. Već krajem augusta počinje priča o nabavci udžbenika, školskog materijala i torbi za septembarski polazak u prvu ili novu školsku godinu. Isprobavaju se različiti školski ruksaci ili torbe koje uglavnom više zadovoljavaju želje za nekim crtanim ili filmskim likovima, a ne stvarne postularne potrebe svake od tih malih kralježnica”, kaže dr. Buljugić.

Prevelika težina same torbe, teške knjige, premala i prevelika veličina te navika nepravilnog nošenje torbe neki su od najčešćih faktora koji utječu na probleme posture, držanja cijelog tijela.

Naš sugovornik ukazuje na činjenicu da je vrlo mali broj škola, koje nude mogućnost ostavljanja torbi tokom sedmice u učionicama ili korištenje duplog kompleta knjiga, te da najveći broj prvačića nepotrebno svaki dan pod “punom spremom” ide na nastavu.

Mišljenja stručnjaka koji se bave posturom/držanjem tijela su da djetetov kičmeni stub može podnijeti školsku torbu tešku 10-15 posto od njegove tjelesne težine.

“Sve preko 20 posto predstavlja rizik za bolove i deformitete, a to se danas sve i dokazuje jednostavnomm metodom ‘Kompjuterske analize držanja tijela sa opterećenjem školskom torbom’. Idealno bi bilo da se svaka torba koja je približne težine koja će se dnevno nositi u školi testira na kražlježnici djeteta i da se izvrše mjerenja. Na sreću, ova se analiza radi i u BiH”, kaže naš sugovornik.

Kako odabrati dobru školsku torbu

Važno je znati da prije kupovine treba da provjerite veličinu najveće knjige ili sveske zbog adekvatnog slaganja. Primjerice, knjige treba redati od najveće i najšire uz leđa prema vani, što znači da torba mora imati nekoliko pregrada kako bi se knjige, sveske i ostali materijal fino sortirali. Torba ili ruksak trebaju biti od kvalitetnog i laganog materijala, koža se ne preporučuje. Torba ili ruksak koji se nosi na leđima, mora imati široke i mekane naramenice. Na leđnoj strani treba postojati ojačanje, a najbolje bi bilo kada bi  sastavni dio torbe bio i kaiš koji se onda zakopča oko struka i tako se onda dobije još jedna tačka oslonca na karlici, a ne na kičmenom stubu. Dno ranca ne smije prelaziti liniju ispod struka, a vrh mora biti ispod linije ramena.

“Ukoliko roditelj primijeti iznenadno pogoršavanje držanja tijela djeteta, naglašavanje deformiteta stopala ili se dijete požali na bolove u mišićima, opšti zamor, bolove u donjem dijelu leđa ili ramenima, kao i na glavobolju treba potražiti pomoć ljekara školske medicine ili fizijatra koji će na adekvatan i blagovremen način reagovati i spriječiti ozbiljnije posljedice lošeg držanja – sa ili bez opterećenja školske torbe”, kaže dr. Edin Buljugić.

Pored odabira adekvatne školske torbe potrebno je i da nastavnici izvrše edukaciju djece kako da pravilno sjede u školskim klupama, a nastavnici na časovima tjelesnog odgoja trebaju obratiti pažnju na držanje tijela/posturu kako bi uz određeni program vježbanja smanjivali mogućnost nastanka ili ublažavali stepen razvojnih deformiteta koštano –zglobno -mišićnog sistema.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79