Doktor Solaković nije promovisao lažni lijek na internetu: “Ne nasjedajte na gluposti i laži”

Izmišljeni intervju s doktorom Emirom Solakovićem objavljen je na stranici koja oponaša izgled kredibilnog medija i na kojoj se promoviše i prodaje Hypertea kao preparat za liječenje visokog krvnog pritiska.

Na domeni xaxajei.store objavljen je tekst u formi “intervjua sa doktorom Emirom Solakovićem” u kome se preporučuje preparat navodno učinkovit protiv visokog krvnog pritiska. Datum objave mijenja se zavisno od toga kada se pristupa linku. Stranica na kojoj je tekst objavljen napravljena je da izgleda kao web portal javnog servisa BHRT. Naslov teksta glasi:

U tekstu se navodi da je poznati liječnik Emir Solaković “farmaceutska žrtva” i da je ubijen te da je bio izložen pritiscima zbog kritikovanja bh. zdravstvenog sistema i da je prije smrti čak i izbačen iz emisije u kojoj je progovorio o “sredstvu koje potpuno uklanja hipertenziju”. Autori/ce teksta dalje navode da su uspjeli intervjuisati Solakovića prije smrti.

“Intervju” se pripisuje voditeljici BHRT-a Ivani Crnogorac. Fotografija pored jednog od “odgovora” koji se pripisuju doktoru Solakoviću prikazuje osobu koja se značajno razlikuje od njega.

U tekstu se navodi i da je “predstavnik Saveza apoteka Adnan Filipović spustio slušalicu kada je čuo za Hypertea” nakon što je navodno upitan zašto nema ovog preparata u apotekama.

Hypertea, koji se u tekstu naziva “revolucionarnim sredstvom za liječenje visokog pritiska i krvnih sudova”, ne nalazi se na spisku lijekova Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Stranica na kojoj je navodni intervju objavljen nije funkcionalna, odnosno ukoliko se “klikne” na bilo koju sekciju na njoj, korisnik/ca se prebacuje na obrazac za narudžbu. Stranica obiluje gramatičkim i tipografskim greškama. Komentari navodnih korisnika/ca na stranici također su lažni i ne postoji način da se ostavi komentar.

Na stranici BHRT-a ovakav članak ne postoji, a ne može se naći potvrda da je ikada objavljen prilog s naslovom ispisanim na ekranu. Pretraga imena Emira Solakovića na ovoj stranici ne daje nikakve rezultate.

Osim u ovim reklamama, ne postoje dokazi da je Solaković ikada reklamirao preparat Hypertea.
Prevarni marketing protiv konvencionalne medicine

Reklame za lažne lijekove često promovišu narativ da se konvencionalna medicina i farmakologija ne koriste za pomoć ljudima, već isključivo za sticanje profita. Portal FakeNews Tragač je u publikaciji iz marta 2021. godine objasnio zašto se u manipulativnom oglašavanju koristi ovaj narativ:

“Veliki problem u vezi sa manipulativnim oglašavanjem medikamenata ogleda se i u provociranju skepticizma prema konvencionalnoj medicini. Čime je motivisana takva strategija? Manipulativni oglas mora da ponudi nekakav odgovor na logično pitanje – ako je ovaj preparat testiran, bezbedan i učinkovit, zašto ga nema u apotekama, već samo u onlajn prodaji? Kao odgovor se, biranim rečima, nudi sledeće obrazloženje: konvencionalna medicina i farmacija su korumpirane, zainteresovane samo za sopstveni profit, udaljene od jednostavnih, prirodnih rešenja. U tom svetlu se alternativni preparat preporučuje kao spasonosno rešenje.”

Ovaj narativ može biti veoma štetan, pa i fatalan, za osobe koje su bolesne i prestanu koristiti propisanu terapiju zbog nepovjerenja u medicinu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79