Doktor: Veća opasnost od tromba poslije leta avionom nego od bilo koje vakcine

Doktor Bojan Bondžić iz Centra za hemiju kaže, govoreći o nedoumicama vezanim za postojeće vakcine protiv kovida, da najviše naučnog materijala ima za Fajzer vakcinu, koja je i data u najvećem broju u SAD i Evropi, a da stigmatizacija AstraZenekine vakcine nije toliko opravdana koliko je prisutna na naslovnim stranama medija.

Ističe da je mnogo veća opasnost od stvaranja krvnog ugruška poslije preležanog kovida ili leta avionom, te nema nikakve dileme da li primiti vakcinu.

„Ako preležite kovid, opasnost od krvnog ugruška je 1:25.000, a primajući bilo koju vakcinu smanjujute tu vjerovatnoću 10 puta, odnosno vjerovatnoća od tromba je 1:250.000. Tako da nema nikakve dileme da li primiti vakcinu ili ne, pa i AstraZenekinu“, kaže u N1 Studio Live Bondžić i dodaje da i RNK vakcine, u koje spadaju Fajzer i Moderna, također izazivaju ugruške, ali sa manjom vjerovatnoćom – četiri na milion.

Uporedio je stvaranje krvnog ugruška poslije primljene vakcine sa letom aviona, gdje takođe postoji ta opasnost.

„Za letove do četiri sata, vjerovatnoća od krvnog ugruška je osam u milion, preko četiri sata je 50 puta veća i iznosi 200 u milion, a preko 16 sati penje se na 800 u milion, tj. 200 puta je veća nego kad primite vakcinu“, navodi doktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79