Doktori i medicinari u Sarajevu traže veće plaće

Nakon što je Granski Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo od Vlade KS zatražio da se krene sa pregovorima o izmjeni Kolektivnog ugovora, to isto će u narednim danima zatražiti i druga dva sindikata koji predstavljaju zaposlene u zdravstvu.

Prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, podržava zahtjeve radnika u zdravstvu KS.

Kaže “kako će uvijek biti na strani sindikata, naročito kada su zahtjevi opravdani”.

– Svaki sindikat se mora boriti za prava svojih članova. I mi smo na tom fonu, danas imamo sjednicu Upravnog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije KS kada ćemo odlučiti šta i kako dalje. Smatram da i naš sindikat treba tražiti izmjene Kolektivnog ugovora jer sve ono što je postignuto, relativno je dobro, ali je sve već odavno devalvirano s obzirom na situaciju koja se dešava. Mora se činiti puno više nego do sada i zbog toga se nadam da će aktualni ministar uzeti učešće u tome kako bismo svi zajedno spasili zdravstvo – navodi Hočko.

Istakao je i problem konstantnog odlaska ljekara.

– Uporno se raspisuju konkursi za prijem specijalista, ali se na njih niko ne javlja. Ako Ministarstvo zdravstva ne bude učinilo više nego što je to bilo u mandatu prethodnog ministra, bojim se da nam se ne piše dobro – naglašava Hočko.

I članovi Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS očekuju konkretne korake nakon sjednice Upravnog odbora koja je zakazana za četvrtak (25. april).

– Pregovori oko izmjene postojećeg Kolektivnog ugovora neminovni su i oni se moraju desiti u narednom periodu zbog sve veće inflacije. Mislim da je ovo pravi trenutak za to. Naše mišljenje je da je medicinska sestra nosilac najvećeg tereta u zdravstvu i da zbog toga treba biti adekvatno plaćena – kazao je Elvedin Vatreš, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79