Doktori Kemal Dizdarević: Prvo Bracu pomjerite, on je oslonac Sekine zlobe. A i ostali, njima slični

Ugledni neurohirurg dr. Kemal Dizdarević napisao je novu kolumnu koju prenosimo u cijelosti.

– Ljudski rod sam pravi svoju historiju. On to radi, ne u samo-selektiranim okolnostima, već pod utjecajem okolnosti koje postoje od ranije. Davno je to rekao gosp. Karl, još 1851.
Balkanske zabiti

Promjena vlasti u balkanskim zabitima je uvijek bolna i opasna. Bolna je vlastodržcima, a opasna novim pretendentima. Razlog boli balkanskih vlastodržaca treba tražiti u činjenici da tim budućim gubitnicima, samo gola vlast omogućava održavanje sopstvene iluzije važnosti, te održavanje svih njihovih vulgarnih povlastica koje nepristojno i nezakonito konzumiraju.

Bez sile vlasti oni ostaju ono što jesu: nevažni mediokriteti i opasni majstori obmane.

Pretendenti, kakvi god da su, bolji su, jer od ovih gorih izgleda da nema, a i novi su, jer nisu oni pravili ovaj momentum obmane i prokletstva što se nadvio nad našim sudbinama kao da smo Marksovi savremenici.
Nepovoljne okolnosti

Oni koji osvajaju vlast, osvajaju je u po njih nepovoljnim okolnostima ili kako već rekosmo pod utjecajem okolnosti koje postoje od ranije, a koje nisu oni sami izabrali.

Kakva god ta nova vlast bila, poslije 30 godina vladavine onih u prosjeku ispodprosječnih, dobit će se novi zamah što miriše na promjene.

U adlerovskom smislu rečeno, mi nismo određeni našim prijašnjim iskustvom i našom prijašnjom traumom već značenjem koje sami dajemo tom iskustvu i toj traumi.
Agresivna retorika straha

Tumačenje i značenje naše trauma su sadašnji vlastodršci decenijama pokušavali modificirati i prilagoditi njihovim interesima. Kod značajnog broja instrumentaliziranih ljudi to su i uspjeli. Ne samo da su nam kreirali tragediju u prošlosti svojim pogrešnim premisama i konsekventnim akcijama već su nam silom pokušali istumačiti, na svoj način i svojom agresivnom retorikom straha, tu našu prošlost dajući joj isključivo njihovo značenje koje je u potpunosti zasjenjeno njihovom socijalno-kriminalnom perspektivom.

Prvo Bracu pomjerite, on je oslonac Sekine zlobe. A i ostali, njima slični, vremenom će postati samo marginalizirani trulež na balkanskom smetljištu historije.

Kada se uzrok bolesti otkloni, organi dobijaju mogućnost, ako ne regeneracije, onda bar reparacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79