Doktori liječili alergiju, a Maša je zapravo imala rak: “Čak su i ljekari bili u nevjerici”

U prvim trenucima u kojima se stvara osjećaj kao da je kraj svijeta potrebna je podrška, koja je Maši Putnik pomogla da sjećanje na prekinuto djetinjstvo i borbu ne stvori traumu

Ove godine Oslobođenje u saradnji sa udruženima “Srce za djecu” i “Iskra” obilježava zlatni septembar, mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka. Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka i njihove porodice je mukotrpna, teška i duga.

Nerijetko nakon izliječenja pristne su brojne posljedice sa kojima se moraju nositi.

Cilj naših priča je podići svijest o bolesti, ispričati njihove priče i borbu za jedno, za život.

Dok danas većina roditelja djecu prati u školu, postoje oni, koje možda ne primjetite ili zaboravite, koji su školske klupe zamijenili bolničkim krevetima, teškim terapijama i stalnom borbom za teškim malignim oboljenjima. Ne dozvolimo da takve heroje ne prepoznamo, da im ne pomognemo i da ih ne podržimo!

Jedna od priča o borbi je i ona djevojčice Maše Putnik. Dijagnozu koja im je preko noći promijenila život otkrili su sasvim slučajno. Dijana Putnik, majka djevojčice Maše prisjeća se prvih simptoma koji su i ljekare usmjeravali u pogrešnom pravcu.

Jedan poziv i šok

-Prvi simptomi su ukazivali na alergije i u početku je tako i liječeno. Međutim, s obzirom da je potrajalo savjetovano je da se operiše treći krajnik. On je izvađen, a Maša se vratila u školu i normalnom životu. Ta operacija smatrala se rutinskom i nismo razmišljali o drugom ishodu, prisjeća se Dijana Putnik.

Majka djevojčice Maše ne sjeća se tačno nakon koliko vremena je uslijedio poziv u kojem im je saopćena dijagnoza. Nakon pato-histološke analize uzorka Maši je dijagnostifikovan Non-Hodgkinov limfom koji spada u brzonapredujuće limfome.

-Bio je šok, ne možete da vjerujete da se to dešava. Uzorci su poslati na potvrđivanje u drugu laboratoriju, u kojoj je ponovo potvrđena, a nakon toga smo krenuli sa terapijama. Čak su i ljekari bili u nevjerici s obzirom na kliničku sliku. U jednom trenutku sam se osjećala neprijatno kada je doktorica rekla da kažem sve što znam, jer klinička slika ničim se nije odavala

Sreća u nesreći

Porodica Putnik nakon svega vjeruje da je imala sreće jer su na vrijeme krenuli u liječenje, upravo je to i momenat kada su postali svjesni šta se dešava.

-Bilo je neobični i zastrašujuće u prvom trenutku. Djeci treba saopćiti i približiti stvarnost što prije. Kada vraćam film teško je opisati te situacije, daleko od toga da je lijepo što smo bili u toj situaciji, ali mogu reći da smo uz pomoć i podršku ljekara imali jasniju sliku i bilo je dosta lakše. Velika greška je kriti bilo šta od djeteta, smatra Mašina majka koja o dijagnozi nikada nije htjela istraživati po internetu.

U prvim trenucima u kojima se stvara osjećaj kao da je kraj svijeta potrebna je podrška, koja je Maši pomogla da sjećanje na prekinuto djetinjstvo i borbu ne stvori traumu.

-Moje sjećanje je ipak pozitivno, iako sam se tada naglo odvojila od svoje sredine, imala sam podršku koja mi je pomogla u tome. Jedina briga mi je bila kako ću ja školu, a onda je to bila najbanalnija stvar o kojoj se trebalo razmišljati, kaže Maša.

Posljedni scan je ono što će zauvijek pamtiti, čudno je kažu kada nakon 2-3 godine borbe samo vam kažu da je sve gotovo. Dijana Putnik sjeća se da nikada u životu nije izgledala kao tada, dok je sa zebnjom iščekivala rezultate.

-Zamislite situaciju u kojoj plačemo svi kada je doktorica nazvala i rekla da je posljednji scan dobar, to je neopisivo, kaže nam Dijana sa osmijehom na licu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79