Doktori na KCUS-u uspješno izveli tri transplantacije bubrega

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u proteklih sedam dana uspješno su urađene tri transplantacije bubrega. Od toga je jedna preemptivna tj. transplantacija sa živog srodnika, koja se radi prije uključenja pacijenta na dijalizu, a dvije kadaverične transplantacije.

V.d. generalnog direktora KCUS-a, doc. dr. Alen Pilav je izrazio veliko zadovoljstvo što je u saradnji sa kolegama iz Federalnog ministarstva zdravstva i drugih kliničkih centara u BiH, došlo do mogućnosti za ove transplantacije i pohvalio je rad stručnog osoblja KCUS-a na brzoj reakciji i uspješnoj realizaciji transplantacija. Iskoristio je priliku da još jednom naglasi značaj pristupanja Eurotransplantu, što bi omogućilo znatno veći broj transplantacija i spašavanje značajnog broja života naših građana.

Kadaverične transplantacije urađene su hroničnim bolesnicima, koji se dijaliziraju od 6 do 10 godina u KCUS-u. Članovi transplantacionog tima izrazili su duboku zahvalnost članovima porodice kadavera, te pohvalili anesteziološki tim iz KB Zenica koja je uspješno obavila svoj dio zadatka.

“Funkcija organa je dobra uz zadovoljavajući i uspješan oporavak i pacijenata i donora. U KCUS-u imamo stručne, multidisciplinarne timove koji su u stanju realizirati složene transplantacione zahtjeve, u bilo koje doba dana i noći.

U svakom timu imamo urologa, nefrologa, vaskularnog hirurga, anesteziologa, imunologa i ekipu srednjeg medicinskog kadra. Iako su naši timovi uvijek pripravni i spremni izvesti transplantacione zahvate, problem je u nedostatku organa, odnosno donora. Broj transplantacija bi zasigurno bio veći da je svijest građana o značaju doniranja organa na višem nivou“, izjavili su iz transplantacionog tima.

Iz transplantacionog tima naglašavaju da izmještanje na transplantaciju i liječenje izvan BiH iziskuje značajan trud i finansijska sredstva, te da smatraju da je neophodno značajnije raditi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja, na primarnom nivou zdravstvene zaštite.

“S obzirom na dugu listu čekanja i stalni porast broja dijaliznih bolesnika nadamo se da će se cjelokupni program transplantacije, kao najboljeg vida nadomjesne bubrežne terapije, značajno unaprijediti u cijeloj BiH. Istina, imamo određene pomake posljednjih godina, ali to je još uvijek nedovoljno kako bismo dali optimalne rezultate”, kazali su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79