Doktori trvde: Nargila je opasna po život

Na sve veću ovisnost mladih koji puše nargilu, dramatično je upozoreno i u izvještaju Zavoda za bolesti i ovisnosti Kantona Sarajevo. Kako navode, mladi sve više upotrebljavaju nargilu, posebno u kombinaciji s alkoholom i drugim psihoaktivnim supstancama.

epa04475630 A man smoking a shisha pipe at a cafe in Singapore, 04 November 2014. Singapore's parliament and health ministry has passed a law banning the import, distribution and sale of shisha tobacco. The ban will take full effect on 31 July 2016 to allow businesses to finish up their stock of shisha tobacco and to give time to reorganize their business. EPA/WALLACE WOON

Psihička ovisnost

– Izuzetan je porast upotrebe nargile, što je vrlo zabrinjavajuće. Zbog toga je neophodno pokrenuti program primarne prevencije – navode iz Zavoda.

Kako je za „Avaz“ kazala direktorica ove ustanove Nermana Mehić-Basara, taj problem potrebno je što prije riješiti:.

– Posljednjih godina bilo je maloljetnika koji su bili u stanjima intoksikacije zbog prekomjerne upotrebe nargile. Bili su dovezeni kolima Hitne pomoći. Nakon što su pregledani, pušteni su kući, i to najčešće u pratnji roditelja

 Mehić-Basara: Zabraniti upotrebu

Mehić-Basara: Zabraniti upotrebu

Ona ističe da je ovisnost o nargili izuzetno rijetka bolest, jer se skoro uvijek javlja s drugim ovisnostima. Duža upotreba, naravno, dovodi do psihičke ovisnosti.

Štetne posljedice

Zbog ovog problema posljednjih su godina brojni maloljetnici, ali i stariji, završavali u centrima za mentalno zdravlje i na Odjelu dječije psihijatrije u Kliničkom centru u Sarajevu.

Kako bi se ovome stalo ukraj, iz Zavoda predlažu donošenje zakona o upotrebi nargile.

– Potrebno je hitno zabraniti upotrebu nargile maloljetnicima i tako bar djelimično prevenirati štetne posljedice po zdravlje mladih – dodala je Mehić-Basara.

Dolazi do gubitka svijesti

Stručnjaci upozoravaju da kod maloljetnika koji se predoziraju nargilom dolazi do pada krvnog pritiska. Također, dolazi i do reducirane moždane cirkulacije, što dovodi do kolabiranja i gubitka svijesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79