Doktori u trci za gradonačelnika Mostara

Izbori u Mostaru, nakon 12 godina, biće održani 20. decembra. Iako još neslužbene, dok ih ne potvrdi CIK, liste kandidata su poznate. Na čelu tri liste za izbore u Gradu na Neretvi su ljekari, koji su pri tome najizvjesnija imena za budućeg gradonačelnika Mostara.

Zašto liječnici ambulantu, bolnicu i pacijente žele mijenjati za političku fotelju? Naime, HDZ BiH, probosanske stranke okupljene oko SDA i čelnici srpske liste „Ostajte ovdje“ za nositelje gradskih lista na izborima u Mostaru odabrali su liječnike.

Nismo dobili odgovor onih koji vedre i oblače našom političkom scenom zašto medicinsku profesiju koriste kao politički adut. Iako se naše društvo povjerenjem veže za liječnike, mnogo je onih koji smatraju da im je mjesto u bolnicama.

A što je interes liječnika da ugledno zanimanje za koje se godinama obrazovao, napusti ili zanemari, a sve za volju politike?

“Samo sudjelovanje i pokušaj da uradimo nešto dobro i pozitivno budi jedan značajan motiv”, kaže Zlatko Guzin, ravnatelj Regionalne bolnice dr. Safet Mujić i nositelj probosanske liste.

“Dajte da pređemo u mirniju fazu, da povijest ostavimo povjesničarima. Da se borimo da našoj djeci sutra bude bolje. Tako vidim Mostar u budućnosti, kao jedan lijepi europski grad”, poručuje Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar i nositelj liste HDZ-a BiH.

“Što se tiče moje profesionalne karijere, ja ne želim odstupiti od nje, ali želim i mislim da mogu da dam doprinos i političkom životu svom narodu i svim građanima Mostara u cilju boljitka”, kazao je Velibor Milivojević, ravnatelj Opće bolnice Nevesinje i nositelj srpske liste „Ostajte ovdje”.

Politički analitičar Milan Sitarski smatra kako je lijek za boljitak u rukama političkog vodstva, osvrćući se najprije na važnost poštivanja svih segmenata već potpisanog sporazuma o Mostaru, koji se odnosi i na konstitutivnost naroda u državi.

“Jedna trećina tog sporazuma jest ispoštovana, zato ćemo na sreću imati izbore. Nažalost vidimo da neki od potpisnika dogovora, konkretno Izetbegović, odustaje od primjena trećeg segmenta koji se tiče izbornog zakona, koji je vezan za legitimni izbor konstitutivnih naroda”, mišljenja je Sitarski.

A jesu li vladajući, tražeći lijek za Mostar i autoritet u liječničkoj struci, izgubili svoj autoritet među biračima teško je reći. Sasvim je izvjesno da bi za nekoliko mjeseci liječnik mogao biti novi gradonačelnik. Ako dijagnosticira političku letargiju i bezvoljnost, možda i nađe lijek za dobrobit žitelja grada na Neretvi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79