Doktorica iz Donjeg Vakufa svaki dan putuje u Kiseljak na posao

Dr.dent.med Samila Kurić, još kao djevojčica, bila je fascinirana stomatološkom ordinacijom i instrumentarijem. Sve vezano za posjet zubaru doživljavala je kao zabavu i igru. Veselila se svakom novom posjetu. Oduvijek je, kaže, znala da želi pomagati i biti od koristi ljudima, a kada je došao trenutak odluke – nije bilo sumnje. Samila je odlučila; biti će doktorica dentalne medicine.

Samila živi i dolazi iz Donjeg Vakufa, a radi u Kiseljaku, u DA poliklinici. Da! Dobro ste pročitali; Samila svakoga dana putuje iz Donjeg Vakufa u Kiseljak na posao. Budući da radimo na dizanju svijesti o dentalnom zdravlju, upitali smo ovu energičnu doktoricu o poslu i životu.

„Točno, svaki dan putujem na relaciji Donji Vakuf-Kiseljak i natrag, što su dnevno oko 4h provedena u putu. Tako da radnim danima slobodnog vremena gotovo i nemam. Radna atmosfera, okruženje u kojem radite, oprema koju koristite… sve je to jako bitno i doprinosi boljem i kvalitetnijem obavljanju samog posla. Sa dobrim timom sve je uvijek lakše, a upravo to su osnovni razlozi zašto putujem u Kiseljak na posao svaki dan.“

Samila svojim pacijentima uvelike vraća kvalitetu života, a kako dodaje, upravo to joj i jeste osnovni motiv.

„Zadovoljni i sretni pacijenti su moja motivacija za nastavak i ono sto dokazuje da se sav rad i odricanje isplate. Na ovaj način i pomažem ljudima , ali i uljepšavam njihov život. Novim osmijehom vraćam sreću i samopouzdanje ljudima. Najbolja stvar našeg posla je podizanje kvalitete života našim pacijentima.“

Samila dodaje kako primijećuje bitno povećanje svijesti o dentalnom zdravlju.

„Mi se uvijek trudimo da što jednostavnije pokažemo i objasnimo pacijentima kako pravilno održavati oralnu higijenu i apeliramo na važnost redovitih pregleda kod vašeg doktora dentalne medicine. Održavanje oralne higijene je izuzetno važno zbog zdravlja čitavog organizma. Pacijentima pristupam individualno, nastojim izvući maksimum u svim okolnostima.

Današnji tempo i način života stavljaju pred nas zahtjev da uvijek izgledamo besprijekorno, da su nam zubi uvijek sjajni i blistavi. Zubne navlake (krunice) su vrsta fiksno-protetskog nadomjestka kojim se rekonstruira kruna prirodnog zuba, no, isprepadani visokim cijenama i nizom loših radova i traumatičnih iskustava – mnogi se ne usuđuju ni pomisliti na krunice. Dr. Semila ističe kako ne postoji opravdana bojazan od navlaka, a rad na sebi je – nužan.

„Osim estetike, krunice vraćaju zubu čvrstoću, sprječavaju dalju destrukciju i vraćaju prirodnu funkciju. Izrađuju se u dentalnom laboratoriju na temelju otiska uzetog u ordinaciji. Mogu biti izrađene u metal-keramici ili bezmetalnoj keramici. Na bazu se nanosi keramika, čiju boju određuju dr.dent.med. i pacijent u ordinaciji. Danas se prednost daje bezmetalnoj keramici, zbog bio-kompatibilnosti i estetske superiornosti. Tokom brušenja pacijenti su potpuno opušteni, bez straha, jer se postupak odvija pod lokalnom anestezijom. U istoj posjeti, nakon brušenja, izrađuju se estetski prihvatljive privremene krunice. U sljedećoj posjeti, vrši se proba i ukoliko postoji potreba za korekcijom, vraća se u laboratorij na korekciju i finalnu doradu.

Krunice se cementiraju onda kada je pacijent u potpunosti zadovoljan. Trajanje cijelog procesa izrade krunica, od brušenja do cementiranja, traje uglavnom 5 do 7 radnih dana. Predviđena trajnost krunica prosječno iznosi 5 do 15 godina, pod uvjetom da se pacijent pridržava uputa dr.dent.med.

Obavezna je redovna higijena, uz redovne kontrolne preglede svakih 6 do 12 mjeseci.“

Dr. Samila, za kraj razgovora za Dnevnik.ba poručila je da smo dužni voditi računa o svom zdravlju i uvijek raditi na sebi, ma čime se bavili.

„Kontinuirane edukacije nam omogućuju permanentno obrazovanje u kojem se možemo afirmirati i steći nova iskustva. Stomatološka praksa je takva da ju je neminovno dopunjavati novim znanstvenim spoznajama i praktičnim saznanjima kako bi se pacijentima mogla pružiti adekvatna i suvremena stomatološka zaštita. Kontinuirana edukacija tjera nas na razmišljanje i konstantnu težnju da krajnji rezultat našeg rada bude upravo onakav kakvog ga želimo piše Dnevnik.ba

Inovacija je put ka uspjehu.“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79