Doktorica iz Sarajeva: Infekcija je napala djecu. Samo zaraženi krpelji vam mogu prenijeti bolest

Ambulante u KS u posljednje vrijeme su prepune djece zbog specifične infekcije praćene visokom temperaturom i osipom.

Doktorica Đenita Čarić je u emisiji ‘Otvoreni studio’ Hayat televizije govorila o uzrocima i posljedicama ove bolesti ali i o drugim bolestima, alergijama specifičnim za topliji period.

“Mi uvijek imamo posla, ali u posljednje vrijeme bilježimo nešto viže djece u našim ambulantima. U pitanju je virus B19 i manifestuje se specifičnim osipon na koži lica, dakle na obrazima i na drugim dijelovima tijela. Uzrok je, kako sam rekla virus, a generalno je terapija simptomatska. Bolest jeste proširena, ali nije opasna”, rekla je Čarić.

Doktorica je dala i neke univerzalne savjete.

“Savjet je povećan unos tečnosti i prilagođena fizička aktivnost, te jačanje imuniteta, odnosno prevencija prije bolesti – rekla je, te dodala kako su djeca najzaraženija prije pokazivanja prvih simptoma.

Naglasila je i da se ovaj virus ranije pojavljivao, dakle nije prvi put.

“Ne postoje razlozi za paniku i roditelje ne treba biti strah. Djeci treba posvetiti ljubav i pažnju, a što se tiče bolesti ona će proći za 5-6 dana uz jačanje imuneteta. Savjet za roditelje je da pojačaju higijenu ruku. Savjet za pacijente i trudnice je da ne idu u grupe, jer se virus prenosi kapljičnim putem”, kazala je dr. Čarić.

Na pitanje da li krpelji mogu biti opasnost za nas, rekla je da mogu, ali ako su upitanju zaraženi krpelji.

“Preporuke su odlazak u prirodu, ali se moramo adekvatno oblačiti. Tema o krpeljima je uvijek aktuelana u ovom period i bolest koju oni mogu prenijeti je poznata od davnina. Samo oni zaraženi mogu prenijeti lajmsku bolest, infekcija uzrokovana bakterijom Borreliom burgdoferi. Ne svaki krpelj, nego samo zaraženi, a njih vrlo malo”, naglasila je Čarić.

Rekla je kako je pogrešno vaditi krpelje tako što ćemo ih omamiti nekim sredstvom.

“Ne treba raditi to da ih omamimo pa da oni sami izađu. Ono što treba je da se on mehanički, dakle fizički ostrani. Krpelj se treba izvadi i onda se treba očisti taj dio gdje je on bio. Bez obzira ko vadio krpelja, ako je on bio zaražen, velika je mogućnost da se mi zarazimo ovom lajmskom bolesti”, rekla je dr. Čarić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79