Doktorica iz Tuzle: Zbog pretjeranog sunčanja brojni završavaju u Hitnoj pomoći

Ljeto sa sobom nosi benefite, ali neadekvatan boravak na otvorenom, uz visoke temperature zraka, može dovesti do posljedica po ljudski organizam, što su osjetili i građani Tuzle koji su se ljekarima javljali za pomoć.

Dolaskom ljeta i prvim toplotnim valom u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli došlo je do povećanja broja pacijenata koji su ljekarsku intervenciju potražili zbog komplikacija usljed boravka na otvorenom u periodu visokih temperatura zraka, povreda te uboda insekata.

Prema riječima ljekara, više ne postoji konstatacija da su u aktuelnom periodu najviše ugrožene starije osobe i djeca, zbog činjenice da im se za pomoć javljaju i mladi.

“Trenutno ne možemo izdvojiti niti jednu kategoriju, s obzirom na to da ove godine imamo i mnogo mlađih osoba koje su nam se javljale za pomoć zbog izloženosti UV zracima i visokim temperaturama zraka. Uglavnom je riječ o posljedicama koje su nastale prekomjernim izlaganjem sunčevoj svjelosti u vrijeme kada su UV zrake najintenzivnije, odnosno opekotinama, sunčanicama, kolapsnim stanjima i toplotnim udarima”, kaže za Klix.ba načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli Lejla Kuluglija-Memišević.

Na svu sreću, tuzlanski ljekari dosad nisu zabilježili ozbiljnije oblike toplotnih udara, ali je veoma važna napomena da do toga može doći usljed nastanka toplinskih grčeva. Ovakvim stanjima, koja mogu nanijeti ozbiljne posljedice po zdravlje, izloženi su svi, posebno radnici koji obavljaju težak fizički posao, gdje zbog mišićnog rada dolazi do dodatnog pregrijavanja tijela.

Šta jesti i piti

Prema savjetima Kuluglije-Memišević, osobe koje teže podnose visoke temperature zraka, boravak na otvorenom trebaju svesti na minimum. Ukoliko već moraju izaći vani, to trebaju učiniti u ranim jutarnjim ili predvečernjim satima.

“Potrebno je koristiti odjeću koja je prozračna i izrađena od prirodnih materijala, odnosno lana i pamuka, uz kreme visokog zaštitnog faktora. Ishrana treba biti laganija, pripremljena od svježeg voća i povrća. S druge strane, ne treba konzumirati sve ono što će se duže variti, poput masne, teške i začinjene hrane i to ostavljamo za zimski period”, navodi naša sagovornica.

Također, u ovim danima potrebno je konzumirati veće količine tečnosti, prije svega čajeve i vodu, jer su alkohol, kafa, energetski napici i koncentrovana gazirana pića tekućine koje dodatno povećavaju dehidraciju.

Nepravilna upotreba klime može dovesti i do moždanog udara

Građani naše zemlje spas od visokih temperatura zraka vide i u klima uređajima, ali u njihovoj primjeni treba biti izuzetno oprezan. Nepravilno korištenje sa sobom također može donijeti posljedice po ljudsko zdravlje, zbog čega ljekari savjetuju umjerenost u rashlađivanju.

“Nažalost, imamo pacijenata koji se ne pridržavaju naših, ali ni uputa proizvođača uređaja. Razlika u vanjskim i unutrašnjim temperaturama ne bi trebala biti 20 i više stepeni, ali to vrlo često pacijenti rade. Okvirno, razlika bi trebala biti sedam stepeni, jer u protivnom ulazak iz veoma zagrijane u veoma ohlađenu sredinu kod osobe može izazvati sužavanje krvnih sudova te anginozne napade ili čak ishemijske ispade centralnog nervnog sistema ili srca. Naime, zbog gubitka tečnosti krv postaje voluminoznija i sklonija zgrušavanju, tako da su češći incidenti u smislu moždanih ili srčanih udara”, upozorava Kuluglija-Memišević.

Kada je dalje riječ o klima uređajima, sasvim pogrešno je direktno izlaganje hladnoj struji zraka, odnosno rashlađivanju leđa, glave i ostalih dijelova tijela, s obzirom na to da može doći do pojave neuralgija, odnosno upale živca.

Kako se ponašati na kupalištima

U vrelim ljetnim danima svima dobro dođe odlazak na privatna ili javna kupališta, međutim i to sa sobom može donijeti posljedice, jer boravak na otvorenom, bez hlada, zaštite za glavu i krema visokog zaštitnog faktora, može pogoršati zdravstveno stanje svake osobe, bez obzira na starosnu dob.

“Također, građani su izloženi i insektima, a vrlo često kod pacijenata imamo alergijske reakcije. Osoba koja je jednom imala burnu alergijsku reakciju sljedeći put može imati fatalan ishod, zbog čega je potrebno da takvi pacijenti kod sebe imaju autoinjektore, odnosno injekcije epinefrina (adrenalina, op.a.) koje same sebi daju prije dolaska hitne pomoći, pod uslovom da su informirani o svom stanju”, nastavlja Kuluglija-Memišević.

Ubod insekta može se prevenirati i raznim preparatima koji su dermatološki ispitani. Potrebno ih je pravilno nanositi, a prekomjerna upotreba može dovesti do oštećenja kože.

“Problem može predstavljati nanošenje preparata u velikim slojevima, posebno ukoliko oni u sebi imaju masnu podlogu. Tada će doći do zatvaranja pora i otežanog znojenja, ali i pojave promjena na koži, odnosno ekcema”, pojašnjava Kuluglija-Memišević.

Šta nakon ujeda zmije

Lijepe vremenske prilike građane navode i na odlazak u prirodu, gdje osim insekata opasnost predstavljaju i zmije. Doza opreza danas mora biti još više povećana zbog činjenice da trenutno u našoj zemlji zdravstvene ustanove ne raspolažu serumom protiv zmijskog otrova, ali su osigurane određene količine čija se isporuka očekuje u narednom periodu.

“Naša je sreća da u ovim krajevima nema mnogo zmija otrovnica, tako da ujedi ne završavaju fatalno. Međutim, osobe koje dožive ujed ili su očevici te žele pomoći, ne trebaju obavljati nikakvu posebnu proceduru samopomoći ili prve pomoći na mjestu incidenta. Otrov ne treba isisavati, niti podvezivati, hladiti ili ledirati ekstremitet. Dovoljno je biti uz osobu, smiriti je i imobilizirati ekstremitet, odnosno ne dozvoliti njegovo pomjeranje te u konačnici osobu transportovati što prije u zdravstvenu ustanovu”, zaključuje Kuluglija-Memišević.

Iako djeluje da je ljeto puno opasnosti, to zapravo tako uopće ne mora biti. Sve ono što radimo potrebno je da činimo umjereno, bilo da je riječ o konzumaciji sunca, jela ili pića. Ljeto je divno godišnje doba i nemojmo dozvoliti sebi da određeni trenuci ili sati zbog doze nepromišljenosti upropaste period u kojem bismo trebali maksimalno uživati.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79