Doktorica me nazvala i rekla da imam par sati da nabavim ‘Tocilizumab’ ako hoću da moja mama živi!

Dunja Grabovac ispričala je šokantnu priču o spašavanju svoje majke koja je ležala na Klinici Podhrastovi i zastrašujućem telefonskom pozivu nakon koje je započela njena očajnička borba da za samo nekoliko sati dođe do spasonosnog, izuzetno skupog lijeka

Zdravstvo u BiH, kao i ostalim državama regije, funkcioniše na principu solidarnosti, preuzetog iz vremena socijalizma.Međutim, kada je riječ o liječenju COVID pacijenata, solidarnost zavisi od entiteta, odnosno kantona u kojem pacijent živi.

Dunja Grabovac ispričala je za AJB šokantnu priču o spašavanju svoje majke koja je ležala na Klinici Podhrastovi i zastrašujućem telefonskom pozivu nakon koje je započela njena očajnička borba da za samo nekoliko sati dođe do spasonosnog, izuzetno skupog lijeka.

“Mojoj majci treba lijek koji košta 1.300 KM, novce nemam, ulazim i vičem pozitivna sam!”

– Sutradan, nakon što je moja mama smještena na Podhrastove, nazvala me doktorica koja mi je vrlo jasno, kratko i decidno rekla da moram nabaviti lijek Tocilizumab, da je taj lijek skup i da ga trebam donijeti u bolnicu… Ja i ta doktorica uopšte nismo imale dijalog, ona je nazvala, rekla šta je trebala i veza se prekinula. Kod mene je nastala panika, odmah mi se zavrtjelo u glavi – koliko skup, hoću li ja to moći? U tom trenutku i sama sam bila pozitivna na Covid… Krenula je moja potraga za lijekom i, srećom, vrlo brzo sam ga našla u jednoj apoteci u Istočnom Sarajevu, ali su mi rekli da primaju samo gotovinu, da lijeka nemaju trenutno na stanju i da moram donijeti polog da bi ga naručili. Onda sam tako pozitivna morala otići do bankomata, pa odnijeti polog, sreća da sam imala novca, pa se opet vratiti po lijek i odnijeti ga na Podhrastove…

  DIREKTOR SARAJEVSKOG KPZ-A FARUK ZUBČEVIĆ: IZ OVOG ZATVORA VIŠE NIKAD NIKO NEĆE POBJEĆI!

Nakon uznemirujućeg iskustva kroz koje je prošla, Dunja Grabovac je preko Facebooka pozvala druge ljude, koji imaju isti problem, da joj se jave kako bi im pomogla i skratila put neizvjesnosti u traženju lijeka. Za kratko vrijeme javilo joj se 20-tak ljudi koji su također morali kupiti Tocilizumab… Neki su, poput nje, morali izdvojiti 1120 KM, neki puno više, i do 4000 KM, jer im je trebalo više doza ovoga lijeka.

Nakon svega toga, ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić hladno je ustvrdio kako ovaj lijek nema indikacija u liječenju Covida!

Pogledajte prilog i ovu zastrašujuću priču o borbi za život u zdravstvenom sistemu koji pacijente, nakon višedecenijskog plaćanja zdravstvenog osiguranja, prepušta vlastitom snalaženju… A ko nema (dovoljno) novca u kritičnom trenutku, nema čak ni šansu “da se snađe”. Jezivo!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79