Doktorica Selmanović otkrila dobre vijesti: Čulo okusa i mirisa možete izgubiti ako bolujete i od gripe

U očuvanju zdravlja imunitet ima veoma važnu ulogu, a pogotovo u hladnim zimskim danima. Kako ga sačuvati i ojačati prirodnim putem, između ostalog razgovarali smo s našom gošćom iz Tuzle u „Dobar dan BiH“,primarijus doktoricom Senadom Selmanović.

Hayat

Doktorice, period je sezonske gripe, pri tome svjedočimo i povećanju broja zaraženih koronavirusom. Kako prepoznati razliku između koronavirusa i sezonske gripe ako znamo da su pojedini simptomi, početni, onako dosta slični?

  •  Iskreno govoreći treba biti jako obazriv i oprezan. Dosta se oslanjamo na iskustvo iz dosadašnjeg rada. Trebamo pitati i razgovarati s pacijentima, to nam u neku ruku može olakšati. Bitno je da se ljudi koji osjete siptome slične koroni jave svom porodičnom doktoru. Iako je medicinski kadar umoran i malo nas je apelujem na građane da budu uporni. Važno je kada osjete simptome da ostanu kući, tako nam daju i prostor da ih uputimo na naredni korak. Svi se moramo potruditi kako bi prevazišli ovo. Molim građane da nabave toplomjere koje će imati kod kuće.

Kada je vrijeme da se javimo ljekaru?

  • Bude i lažnih simptoma, ali na nama je da reagujemo. Također kada je u pitanju obična prehlada možemo izgubiti čulo okusa i mirisa.

Koje su to rizične grup građana, najranjivije grupe koje bi se sada najviše trebale čuvati, obratiti pažnju na svoj način življenja?

  •  Svi smo rizični. Glavna poruka iz cijele priče je odgovornost na svakom građaninu. Svakako su više rizičnije starije osobe i one koje imaju hroničnih problema. Čuli smo iz prethodnih izlaganja da veliki broj mladih ne poštuje mjere, a to rade jer nisu svjesni koliko su rizični za druge.
Hayat

Koliko je važan imunitet u ovoj priči? Koliko nas dobar i jak imunitet može zaštititi ili, ako ništa, ublažiti simptome prehlade i virusa te podstaći brži oporavak?

  • Najbolja odbrana je ona naša lična. Priroda nas je darovala zdravljem, a mi smo dužni da ga čuvamo, što znači da se moramo odgovorno ponašati. Jačanje imuniteta je priremanje otganizma za susret s nečim što ga može narušiti. Mi trebamo ulagati u prehranu i sistem.

Postoji li neki prirodni način na koji mi sami možemo ojačati svoj imunitet?

  • Moramo voditi računa šta jedemo i naše zdravlje trebamo njegovati dugoročno. Balansirana prehrana, ona koja odgovara našim potrebama, kao što je uzgoj domaće hrane, pripremanje obroka na zdrav način, dati organizmu priliku da se odmori…, sve je to jako važno. Jako važan dodatak prehrani je kurkuma, to je biljka koja je jako zdrava i dobra za jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79