Dolaze li bolji dani za GRAS!?

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem i v. d. direktora GRAS-a Almir Ahmetspahić jučer su sačinili nacrt sporazuma kojim bi bili riješeni svi problemi u tom javnom preduzeću. Ovaj sporazum trebao bi se naći pred Vladom KS i premijerom Mariom Nenadićem.

GRAS-u su blokirani računi, čime je dovedeno u pitanje funkcioniranje preduzeća, a radnicima, kako nam je potvrdio Ahmetspahić, nije isplaćena plaća za prošli mjesec.

Koje su obaveze

I Kalem i Ahmetspahić potvrdili su da je sastanak održan, ali nisu željeli otkrivati više detalja dok se sporazum ne nađe pred Vladom KS. Premijer Nenadić, kako nam je kazao, nije upoznat s ovim sporazumom, ali nam je potvrdio da Vlada KS intenzivno radi na rješavanju problema u GRAS-u.

Ipak, kako saznajemo, ovim sporazumom bili bi riješeni mnogi problemi. Ukoliko ga nadležni odobre, GRAS se obavezuje da će postići dogovor s radnicima, povući sve tužbe koje su pokrenute protiv Kantona, Uprava i Sindikat uposlenih pristat će na bezuvjetno provođenje restrukturiranja preduzeća kroz smanjivanje broja radnika.

S druge strane, Kanton Sarajevo se obavezuje da će planirati dodatna sredstva u budžetu za period 2021.-2030. godina za rješavanje dugovanja u ukupnom iznosu od 150 miliona KM, investirati u kapitalne projekte u periodu 2021.-2025. u minimalnom iznosu od 110 miliona eura te subvencionirati s minimalnim iznosom od 30 miliona KM godišnje.

Također, Kanton se obavezuje da će ove godine izdvojiti najmanje 5,6 miliona KM za izmirenje dijela obaveza prema UIO po tužbama radnika zbog radnih sporova.

Nema plaća

Pregovori se još vode. Sporazum je pripremljen. S radnicima intenzivno pričamo. Nadam se da će se rješenje naći. Ne mislim na trenutno, već na dugoročno i mislim da smo na dobrom putu. Vlada KS je velikim naporima radila proteklih mjeseci i optimista sam – rekao je za „Avaz“ Ahmetspahić.

Potvrdio nam je da građani neće ostati bez javnog prijevoza te da je Vlada već tri puta davala novac za te namjene.

– Traži se rješenje da imamo i dodatne količine goriva. Nažalost, zbog blokada računa 15. septembra nisu uplaćene plaće radnicima – potvrdio nam je Ahmetspahić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79