Dolaze velike porezne izmjene na apartmane u Hrvatskoj

Dolaze velike porezne izmjene na apartmane u Hrvatskoj


Najam apartmana u Hrvatskoj bio je porezno favoriziran dugi niz godina, no s početkom 2024. godine, situacija se počinje mijenjati. Od 1. januara 2025. godine, planiraju se daljnje porezne izmjene koje će dodatno povećati oporezivanje kratkoročnog najma, s ciljem izjednačavanja s ostalim djelatnostima i poticanja vlasnika nekretnina da preusmjere svoje objekte u dugoročni najam, čime bi se povećao dostupni stambeni fond.

Ministar financija Marko Primorac naglašava da su nove porezne izmjene usmjerene na rasterećenje oporezivanja rada i povećanje oporezivanja imovine, odnosno nekretnina. Uvođenjem poreza na nekretnine i povećanjem paušalnog poreza na turistički najam, efekti promjena će se osjetiti u cijeloj zemlji. Porezni sistem Hrvatske je kompleksan i lokalne samouprave imaju značajnu autonomiju u određivanju poreznih stopa, što dovodi do razlika između općina i gradova.

Zagreb: Trenutni porez na kuće za odmor iznosi 5 eura po m². Na hipotetskom apartmanu od 50 m², godišnje se plaća 250 eura, a paušalni porez od 199 eura po krevetu dodatno opterećuje. Nakon najavljenih promjena, ako se poveća porez na nekretnine na maksimalnih 8 eura po m², ukupni porezi mogli bi narasti na 2367.54 eura godišnje, što bi značilo efektivnu poreznu stopu od 17.94%.

Split: U Splitu se trenutno naplaćuje 1.99 eura po m² za kuće za odmor, dok bi povećanjem poreza na nekretnine na maksimalnih 8 eura, uz paušalni porez od 300 eura po krevetu, ukupni porez mogao narasti na 2295.49 eura, što predstavlja 20.46% od godišnjeg prihoda.

Rijeka: U Rijeci, efektivna porezna stopa na hipotetski apartman iznosi 18.48%. Ako se porez na nekretnine poveća i paušalni iznos dostigne 200 eura, ukupno porezno opterećenje moglo bi iznositi 1689.53 eura godišnje, što je 25.6% od prihoda.

Pula: Iako Pula ima visoku turističku pristojbu od 70 eura po krevetu, paušalni porez iznosi 99 eura. Uz najavljene promjene, porez na nekretnine bi mogao narasti, a ukupni godišnji iznos mogao bi doseći 2382.05 eura.

Makarska: Ovaj manji grad do sada naplaćuje niže poreze, ali s najavljenim promjenama, ukupni porez bi mogao porasti na 2128.46 eura godišnje, što predstavlja 26.87% od godišnjih prihoda.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija