Dolazi novi helikopter za MUP RS: Uskoro sva TRI helikoptera na nebu

– Drugi ruski helikopter, od ukupno tri koliko ih je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske kupilo, iako isporučen prije više od dva mjeseca još uvijek je u procesu registracije i nije u funkciji.

Rok za isporuku drugog helikoptera bio je maj ove godine, ali je, kako su ranije naveli u MUP-u, isporuka kasnila zbog pandemije virusa korona.

Helikopter je u Srpsku, prema saopštenju kompanije „Russian Helicopters“, isporučen u junu.

Prema saznanjima CAPITAL-a isti se još uvijek ne koristi, što su potvrdili i u MUP-u Srpske.

„Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske isporučen je od strane ruske kompanije „Ruski helikopteri“ drugi helikopter marke „Ansat“, te je u toku proces registracije istog, kako bi mogao biti stavljen u funkciju“, odgovorili su iz MUP-a.

Rok za isporuku trećeg helikoptera je januar 2022. godine.

Jedan od helikoptera, prvi po isporuci, ima medicinski modul, dok preostala dva treba da imaju dodatnu opremu za potrebe policije.

Drugi helikopter pripremljen je za ugradnju reflektora, sistema za desantiranje bez padobrana, dizalice i opreme za nošenje spoljašnjeg tereta, a letjelica je opremljena i megafonom, odnosno zvučnikom. U kabini ima šest sjedišta za prevoz putnika, helikopter je opremljen i aktivnim sistemom prigušivanja vibracija, prenio je vazduhoplovni portal Tangosix.

Podsjećamo, u Republiku Srpsku je krajem prošle godine stigao prvi od tri helikoptera koje je MUP Republike Srpske kupio u Rusiji. Srpska helikoptere plaća ukupno 41,6 miliona maraka.

U cijenu helikoptera treba da bude uključena njihova isporuka, kao i obuka dva pilota i dva stručnjaka inženjersko-tehničkog osoblja za svaki helikopter, rezervni dijelovi, sredstva zemaljskog održavanja specijalne namjene, sredstva za kontrolu i neophodan alat.

Portal CAPITAL objavio je još u avgustu 2018. godine da Republika Srpska kupuje tri policijski opremljena helikoptera iz Rusije koji će imati mogućnost snimanja noću piše Capital.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79