Dom naroda Parlamenta BiH danas o HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona

Na zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas će se razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Ovaj prijedlog delegata iz HDZ-a (Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka) naišao je na oštru kritiku kolega iz Stranke demokratske akcije koji su zatražili otkazivanje sjednice.

Predstavnici SDA saopćili su kako ova stranka smatra da nisu stvoreni uslovi za razmatranje i usvajanje izbornog zakona čiji je predlagača HDZ. Između ostalog, iz SDA su naveli kako je prijedlog HDZ-a neprihvatljiv u cjelosti i to iz nekoliko razloga.

Centralna izborna komisija (CIK) u prvoj sedmici maja će raspisati Opće izbore za 2. oktobar. U takvim okolnostima HDZ u Parlament upućuje svoj prijedlog za izmjene izbornog zakona, iako su i sami svjesni da to neće proći.

U dva dana (26. i 27. aprila) Parlament BiH razmatrat će dva prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH. Jedan je spomenuti HDZ-ov u Domu naroda, a drugi je prijedlog više stranaka u Predstavničkom domu koji se odnosi na tehničke izmjene izbornog zakona.

Procedura usvajanja zakona uglavnom ide redoslijedom da prijedloge zakona prvo razmatra Predstavnički, a potom Dom naroda. Međutim to nije pravilo i sasvim je legitimno ići i drugim putem. HDZ je svoj prijedlog prvo poslao u Dom naroda. Zašto Pretpostavka je da vjeruju da će u tom Domu dobiti podršku za svoj prijedlog.

Ako računaju na podršku SNSD-ovih delegata, koju će dobiti onda će prijedlog izmjena Izbornog zakona u Domu naroda proći jer će imati entitetsku i opću većinu.

Međutim, prijedlog onda ide u Predstavnički dom gdje HDZ neće dobiti podršku da bi se zakon usvojio. Proces bi mogao usporiti ukoliko naprimjer Bošnjaci u Domu narod apokrenu proceduru vitalnog nacionalnog interesa.

Jedna mogućnost je da HDZ svojim prijedlogom, koji se razmatra po hitnom postupku, želi alibi kako ne bi podržao ni prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koji je na dnevnom redu u srijedu. Treba istaći da su sve stranke u toku pregovora bile saglasne za tehničke izmjene zakona, koje se odnose na uvođenja skenera, elektronski nadzor, načina imenovanje biračkih odbora, definisanja govora mržnje, finansiranje izborne kampanje i izbora, pitanje izbornih jedinica i broja mandata odnosno duplih funkcija.

Ranije je HDZ imao stav da bez političkih izmjena nema ni tehničkih. S druge strane HDZ je i u svom prijedlogu uvrstio dio o tehničkim izmjenama pa će im vjerovatno i to biti izgovor da nisu protiv tehničkih izmjena, ali da jednostavno sve žele u paketu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79