Dom penzionera Tuzla bez zaraženih: Sunce uhvate samo u svom dvorištu

Nijedan korisnik Doma penzionera Tuzla nije bio zaražen korona virusom zbog na vrijeme uvdenih mjera, tvrde iz ove ustanove.

I prije nego što su krizni štabovi izdali naređenje početkom marta o zatvaranju, u Domu penzionera Tuzla su veće reagovali. Kako kažu, pratili su situaciju u regiji, ali i u Italiji, gdje su imali određene kontakte.

“Tako smo uspjeli neke stvari uraditi korak-dva prije nego što su to nadležne institucije. Hvala bogu, do danas nijednog zaraženog korisnika nemamo. Oni dobro razumiju ovu situaciju, pridržavaju se svega onog što im tražimo. Svjesni su da ne mogu imati bliske kontakte s najmilijima”, pojasnio je Mirsad Bakalović, direktor Doma.

Bakalović je naglasio da je zahvalan i uposlenicima Doma koji se ponašaju odgovorno, kako u radu sa štićenicima, tako i u smanjenim odlascima na javna i kritična mjesta gdje bi mogli dobiti virus.

U Domu je trenutno oko 200 štićenica i štićenika iz cijele BiH različite životne dobi, vjere i nacije. Od marta su zatvoreni, bez posjeta i izlazaka, osim u krug Doma. Vrijeme upotpunjavaju brojnim aktivnostima.

“Četiri godine sam u Domu. Sviđa mi se druženje. Imamo kreativnu radionicu, imamo kulinarstvo. Ja učestvujem u tome. Radimo ručne radove, imamo izložbe. Ovo je vrijeme korone u cijelom svijetu. Moramo biti strpljivi. Zabavimo se i brže nam vrijeme prolazi”, ispričala je za “Nezavisne” Milica Jurić.

Svakako jedan od živopisnijih štićenika je 90-godišnji Džemal Agić, kojem je ovaj dom kuća već sedam godina. Kako kaže, veoma je aktivan i sviđa mu se što imaju razne sadržaje kojima se zabave.

“Ujutru idem na terapiju zbog mog zdravstvenog stanja. Onda dolazimo u salu za druženje. Igramo šaha, karti, igre razne. Onda je ručak pa odmor, spavanje. U međuvremenu, imamo i užine. Jako sadržajan dan imamo. Hvala bogu da nema kod nas promjena i da smo jedini bez zaraze”, rekao je Džemal.

No, teško mu pada to što ne može izlaziti van Doma niti primati posjete. Štićenici izlaze samo u dvorište ispred dnevnog boravka. “Tu se malo družimo i prošetamo, zagrabimo malo D vitamina”, uz osmijeh zaključuje Džemal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79