Dom zdravlja Bihać čeka obnovu, vijećnici traže hitne korake

Još nema ništa od obnove zgrade Doma zdravlja Bihać koja je krajem prošle godine od posljedica potresa znatno oštećena. Problem je administracija i neslaganje predstavnika različitih nivoa vlasti. Gradsko vijeće Bihaća, želeći osigurati bolju zdravstvenu zaštitu građanima, od Vlade Unsko-sanskog kantona, koja je nositelj projekta obnove, traži da konkretizira aktivnosti.

Više od pola godine građani Bihaća primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju u prostorijama koje su nesigurne i opasne po život, u kontejnerima koji su postavljeni oko zgrade Doma zdravlja ili na nekoliko lokacija u Gradu, a uz sve to, suočeni su s pandemijom i migrantskom krizom.

– Efikasna i kvalitetna usluga za Bišćane i izgradnja nove zgrade Doma zdravlja Bihać jedno je od najznačajnijih pitanja i čeka ga desetine hiljada naših sugrađana koje direktno utiče na kvalitet života svih nas – istakla je Lejla Bakrač, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihać (SBB).

Vlada USK-a zasad je donijela odluku o izgradnji nove zgrade Doma zdravlja, te izdvojila sredstva za adaptaciju postojećeg dijela objekta kao privremenog rješenja, dok je Federalna vlada izdvojila tri miliona maraka, a Grad Bihać oko 500.000. Međutim, vijećnici zahtijevaju još ozbiljnije djelovanje.

– Stav Gradskog vijeća je da i dalje idemo puževim koracima, i mi smo s tim nezadovoljni. Želimo žustrije, brže, hitnije korake, posebno kad je u pitanju Vlada USK-a – poručio je Asmir Budimlić, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Bihać (SDA).

– Očekujemo od Kantonalne vlade, prije svega Ministarstva zdravstva i menadžmenta Doma zdravlja, da se konačno ozbiljnije pozabave ovim pitanjem i da primarnu zdravstvenu zaštitu organiziraju na ljudski dostojanstven način – dodao je Elvedin Sedić, vijećnik POMAK-a u Gradskom vijeću Bihać.

Gradski vijećnici su posebno istakli da su političke razlike u ovom slučaju ostavljene po strani, te da je zdravlje građana Bihaća iznad svih interesa. Također, kazali su da će pozivati odgovorne sve dok nova zgrada Doma zdravlja Bihać ne bude izgrađena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79