Dom zdravlja Bihać radi na svega 40% prostora!

Dom zdravlja (DZ) Bihać koji “pokriva” 60.000 stanovnika mjesecima koristi samo 40 posto objekta jer je ostatak neuvjetan usljed oštećenja koje je prouzrokovao 29. decembra prošle godine zemljotres koji je pogodio Hrvatsku. Rad DZ Bihać će do izgradnje novog objekta olakšati renoviranje bloka D na prvom spratu, a koje bi trebalo uskoro početi.

Ademir Jusufagić, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Bihać, kazao nam je da bi najkasnije do početka decembra mogao profunkcionisati blok D.

Izvođač radova ima mjesec roka

– Zbog trajnih oštećenja koje je prouzrokovao prošlogodišnji zemljotres, a što su potvrdili stručnjaci u oblasti geodezije, statike, drugi, treći i četvrti sprat zgrade se ne smiju koristiti. Taj dio je zaštićen da ne prokišnjava i mi koristimo prizemlje i za sada dio prvog sprata. Otprilike 40 posto Doma zdravlja je na korištenju – govori nam Jusufagić.

Kaže da je odabran izvođača radova na renoviranju bloka D, te da je ostalo još par dana do isteka roka propisanog za žalbu.

– Ukoliko ne bude žalbi na izabranog ponuđača, nakon potpisanog ugovora, on bi uskoro mogao ući u prostor i ima rok od mjesec da sve završi. Dakle, do početka decembra bi taj dio prostora mogao biti osposobljen za rad, a novac za adaptaciju je izdvojila Vlada Unsko-sanskog kantona. U tom bloku će biti fizikalna medicina, centar za mentalno zdravlje, bit će četiri-pet novih ordinacija sa kartotekom. Na prvom spratu je i porodična medicina. Trenutno je van zgrade samo Covid-ambulanta i ona će i ostati van objekta, u kontejnerima. Dodali smo i kontejner u kojem je čekaonica – govori nam Jusufagić.

Dodaje da je u toku izgradnja idejnog projekta za novu zgradu doma zdravlja.

– Od radova na terenu nema ništa do iduće godine jer postoji niz procedura koje treba ispoštovati. Želim podsjetiti da je Vlada FBiH izdvojila 3.000.000 KM za izgradnju novog objekta – govori Jusufagić.

Imaju dva porodična ljekara

Ukazuje da osim problema s nedostatkom prostora imaju i nedostatak medicinskog kadra, tačnije ljekara porodične medicine.

– Znate li koliko imamo porodičnih ljekara? Trenutno dva, od ukupno četiri jer su dvije doktorice konstantno na bolovanju, opravdano. Sve ostalo je opća medicina, tu su mladi ljekari s iskustvom od tri-četiri, do pet godina maksimalno. Kreće četvero sa specijalizacijom. Mi smo u kantonu deficitarni sa porodičnom, medicinom rada jer nije bilo ulaganja u taj dio zdravstva, a stari kadar je otišao u penziju. Osnova zdravstvenog sistema je ulaganje u ljude, onda materijalno-tehnička sredstva, pa tek u zidove – kaže Jusufagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79