Dom zdravlja Busovača: Direktor Hadžiradončić odlučio da mu zakon ne treba pa podijelio pare dobavljačima

Omeru Hadžiradončiću, direktoru Doma zdravlja Busovača, fotelja se poprilično osladila pa je odlučio da za njega zakon ne važi. Sam je odabrao sebi podobne firme za nabavku goriva, lijekova i medicinskog i santitetskog materijala i robu im platio budžetskih 63.268 KM.

Sve je pokrio aneksima ugovora, a nakon što je 14. februara 2018. godine odlučio da ga Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine uopšte ne zanima, piše Žurnal.

“Nabavka roba, usluga i radova u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Busovača će se obavljati sa ranijim dobavljačima uz ranije potpisane ugovore, dok se putem javnih nabavki ne odrede novi dobavljači”, stoji u dokumentu koji je potpisao.

Umjesto da je tendere raspisivao na vrijeme, direktne “ad hoc” poslove dodijelio je firmama “Čaljkušić” iz Busovače, “Zefarm” i “Herbavital” iz Zenice.

Drugog dana nakon što je odlukom bahato prekršio zakon, anekse ugovora potpisao je sa “Zefarmom” i firmom “Čaljkušić”. Lijekove i farmaceutske proizvode platio je 29.250 KM sa uračunatim PDV-om, a gorivo 7.550 KM.

Jedanaest dana kasnije aneks potpisuje i sa “Herbavitalom”, ali ukupna vrijednost medicinskog i sanitetskog materijala u novom ugovoru nije navedena. Prema prikazu knjiženja, ova firma je kao dobavljač Doma zdravlja Busovača tokom te 2018. godine prometovala 26.468 KM.

NA POTEZU TRAVNIČKI SUD

U Agenciji za javne nabavke BiH kažu da je Hadžiradončić, ne provodeći tenderske procedure i trošeći javni novac kao da je njegov vlastiti, pričinio štetu čiji iznos nije utvrđen, jer nije poznato kakve bi ponude poslali drugi dobavljači da su javne nabavke bile raspisane po važećem Zakonu.

U dopisu Doma zdravlja Busovača, koji je Agenciji dostavljen 7. oktobra 2019. godine, stoji da je direktor ove zdravstvene ustanove priznao propust.

Polovina mu ni nakon toga nije oproštena, već je tri dana kasnije na adresu Opštinskog suda u Travniku Agencija poslala prijavu protiv njega. Sudijama su, uz Hadžiradončićevo pokajanje, proslijeđeni i ugovori i štetni aneksi ugovora za koje će morati da odgovara.

SINDIKALCI PROTIV DIREKTORA, “RATUJU” HDZ I SDA

Uz priču o bahatom zaobilaženju bh. propisa došla je i ona radnička, ali i stranačka. Predsjednica Sindikata zaposlenih u Domu zdravlja Busovača Kata Vidović polovinom februara ove godine ispričala je medijima da je odmah nakon imenovanja Hadžiradončić počeo da zloupotrebljava položaj i mobinguje zaposlene.

Još 2016. godine sindikalci su ga tužili travničkom sudu zbog, kako su naveli, neuplaćivanja doprinosa i smanjenja plate za 30 odsto. Uslijedila su penzionisanja šest radnica koje tvrde da je u pitanju nacionalno šikaniranje jer su one Hrvatice te da Hadžiradončić za njih nije platio doprinose po presudi, a nemaju ni 40 godina staža.

Direktor, inače ljekar iz Zenice kojeg je na ovo mjesto imenovala SDA, im je odgovorio:

“Niti sam se obazirao na njihove objave u medijima niti društvenim mrežama. Svi mediji koji su bili kod mene dobili su na uvid svu dokumentaciju i odustali su od svojih emisija. Žao mi je što pojedinci pokušavaju narušiti jednu harmoniju u Domu zdravlja Busovača”, zaključio je.

O “harmoniji” govori i podatak da je početkom ove godine Poreska uprava Federacije BiH Domu zdravlja Busovača blokirala račun. Faruk Šečić iz busovačkog SDP-a naveo je da dugovanja ove zdravstvene ustanove iznose 2.800.000 KM, a da se 80 odsto duga čini onaj poreski.

Kao glavne krivce za ovakvo stanje označio je SDA i HDZ, stranke koje dvije decenije upravljaju ovom ustanovom.

“Zavod zdravstvenog osiguranja uredno je izdvajao sredstva za 68 uposlenika. Dom zdravlja je konstantno imao višak uposlenih (do 80 radnika). Radnicima su isplaćivane neto plate, ali zbog viška uposlenih, nisu uplaćivani doprinosi”, naveo je.

Harmoniju najbolje ilustruje podatak da je poreski dug Doma zdravlja Busovača u 31. marta 2019. godine iznosio 465.344 KM, 31. decembra iste godine Poreska uprava FBiH navela je cifru od 2.370.624 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79