BiH Dom zdravlja KS: Spremačici neće produžiti ugovor jer “nije znala odgovore” na...

Dom zdravlja KS: Spremačici neće produžiti ugovor jer “nije znala odgovore” na konkursu

Redakciji Faktora obratio se Ismir Bajrić iz sela Budmolići kod Tarčina nakon što je njegova supruga Medina ovih dana dobila odbijenicu na konkursu JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo za radno mjesto spremačice na neodređeno vrijeme.

Prema Ismirovim riječima, njegova supruga već dvije godine radi u Domu zdravlja Hadžići na radnom mjestu spremačice po ugovoru na određeno vrijeme koji ističe u septembru.

– Moja supruga je primjerna radnica, čak je od pretpostavljenih do sada dobijala i pohvale. Kako je manjak radnika, često su je u prethodne dvije godine slali da radi po Tarčinu, Pazariću. Gdje god zatreba ona ide bez pogovora, jer raditi se mora. Ugovor joj ističe u narednom mjesecu, a da li će biti produžen to niko ne zna – navodi Ismir.

Ističe kako je njegova supruga tokom cijele pandemije svakodnevno radila, te da je radnicima tada bilo obećano da će, kada izađe konkurs, dobiti rješenje na neodređeno.

No, prije 20-tak dana JU Dom zdravlja KS objavila je konkurs za prijem 20 radnica, od kojih, kako kaže Ismir, pet ili šest u Dom zdravlja Hadžići. Medina se prijavila, ali nije prošla.

Ismir kaže kako nisu htjeli tražiti nikakve veze, jer je ona vrijedan radnik, niti su dodaje, htjeli zloupotrebljavati stanje u kojime se nalazi njihov 19-godišnji sin koji je obolio od mišićne distrofije.

– Nadali smo se poštenom ishodu, ali je dobila odbijenicu uz obrazloženje da nije tačno odgovorila na neko pitanje. Nisu obrazložili na koje pitanje nije znala odgovoriti. No, sve je tu jasno. Oni su napravili svoju komisiju i odlučili da prime nekoga ko će iz Hrasnice ići u Tarčin da radi. Nemam ništa protiv nikoga, ali valjda treba uzeti u obzir nekoga ko radi već dvije godine i ko na svoj rad nije imao primjedbi – priča Ismir.

Razočaran ovakvom odlukom komisije, Bajrić je pokušao doći i do Harisa Vranića, ministra zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo.

– Pokušao sam kao otac bolesnog dječaka, čija majka dvadesetu godinu gleda svoje bolesno dijete i strepi, razgovarati sa ministrom. Imamo valjda pravo na život i posao. Ne tražimo milostinju nego samo mogućnost da zaradimo za život našoj porodici. Htio sam samo ministra upoznati sa našom situacijom. Ja radim po noći, a supruga nema stalni radni odnos. Imamo bolesno dijete, čija bolest zahtijeva ogromne izdatke. Vjerovatno ću morati napustiti posao, jer sa nama žive i bolesni roditelji, a otac uskoro mora na operaciju – priča Bajrić.

Kaže kako je prošle srijede, četvrtka i petka zvao kabinet Vranića, ali nije uspio stupiti u kontakt sa njim.

– Sekretarica me pitala koji je razlog posjete. Ispričao sam! Bio sam u zgradi Vlade KS (jučer). Ponio sam i žalbu sa sobom, a jednu takvu predao sam i u JU Dom zdravlja KS. Sekretarica mi je rekla da sačekam, jer je ministar imao telefonski razgovor. No, Vranić je bio toliko grub i poručio je da niti me želi primiti, niti razgovarati sa mnom, uz poruku da on nema ništa sa konkursima. Ništa nisam želio zloupotrijebiti, jer čitav život živim pošteno od svog rada, ali sam htio kao čovjek sa čovjekom porazgovarati i čuti i njegovo mišljenje, dobiti savjet. No, nisam uspio! Zaboljelo me to kao roditelja djeteta sa posebnim potrebama, roditelja koji je sve u životu izgubio i 24 sata dnevno na sve načine pokušava pomoći i olakšati tegobe svom sinu. Zar sam to zaslužio, ne samo ja, nego i drugi koji su u sličnoj i goroj situaciji od mene. Zar ministar nema minutu da me sasluša. Često čovjeku i to i lijepa riječ olakšaju tegobe. Meni stranke ništa ne znače. Ja se borim za život svoje porodice – ispričao je Bajrić i dodao da neće stati u borbi za prava svoje porodice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM