Dom zdravlja u Bihaću jeftinije je ponovo napraviti, nego sanirati

S ciljem što bržeg povratka učenika OŠ 25. novembar u školske klupe i pohađanja nastave u sigurnom okruženju, u općini Velika Kladuša teku pripreme za sanaciju ovog objekta zbog problema koji su uzrokovani štetama nastalim na objektu škole.

Usljed potresa, dimnjak pored ove škole je oštećen, zbog čega je građevinska inspekcija naredila njegovo rušenje, jer predstavlja prijetnju sigurnosti učenika i uposlenika.

DIMNJAK PRIJETI

Direktorica škole Edina Dizdarević je zatražila pomoć Općine Velika Kladuša u sufinansiranju rušenja starog i izgradnje novog dimnjaka, pa će lokalna zajednica sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a sufinansirati radove.

OŠ 25. novembar je pronašla alternativni način izvođenja nastave, međutim, bez povratka u školske klupe nema kvalitetne nastave. Procijenjena šteta je oko 11.000 KM, ali to nije jedina škola, a pogotovo jedini objekt koji zahtijeva hitne intervencije u Krajini.

Kao što smo i ranije izvještavali, objekat Doma zdravlja Bihać pretrpio je velika oštećenja u snažnom potresu koji je krajem godine pogodio Hrvatsku, ali i područje USK-a.

Zbog teških oštećenja uzrokovanih zemljotresom, Dom zdravlja u Bihaću sada radi u izuzetno otežanim uslovima i sa smanjenim kapacitetima. Potres je uzrokovao velike štete na zidovima i stropovima prostorija zgrade te ih učinio neupotrebljivima. Zbog toga su odjeli te zdravstvene ustanove izmješteni na više različitih lokacija u samom gradu, što znatno smanjuje efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga.

Direktor Doma zdravlja Bihać dr. Ademir Jusufagić čini sve što se može u ovom momentu, ali kod većine građana u Bihaću, te predstavnika vlasti, od Doma zdravlja do Ministarstva zdravstva, preovladava zaključak da je bolje pristupiti gradnji nove zgrade nego sanaciji ove oštećene.
Za sada postoje osigurana tri miliona maraka za početak nekih konkretnih radova. Na inicijativu federalnog delegata Hadisa Jusića (SDA), ta sredstva su osigurana iz budžeta Federacije BiH, dok se u narednom periodu očekuje i podrška Vlade USK-a i Grada Bihaća.

VISOKE KIRIJE

Prema procjenama, za izgradnju potpuno novog objekta bilo bi potrebno oko šest miliona KM, dok bi sanacija oštećene zgrade zahtijevala više sredstava.

Ali, sredstva koja su obezbijeđena nisu namijenjena nikome za plaćanje kirija, to treba imati u vidu. Čeka se konkretna izgradnja ili obnova, a tu odluku može donijeti samo osnivač (Skupština USK-a, op. a) i niko više, kazao nam je delegat Hadis Jusić.

Nažalost, zbog problema u funkcionisanju skupštinske većine kasni i zakazivanje tematske sjednice zbog Doma zdravlja, a i pored toga mora postojati politički dogovor o tome hoće li se pristupiti gradnji nove zgrade ili sanaciji oštećenog objekta.

– To je ključno pitanje, moramo znati odgovor da bismo mogli povući sredstva. Cijenim da je bolje graditi novu zgradu, koja bi bila funkcionalnija, racionalnija, jeftinija za održavanje, a dao Bog da i ova zgrada bude obnovljena pa neka presele sve kantonalne institucije i neka ožive Prekounje (područje Doma zdravlja), tako uštede na visokim kirijama i rasterete budžet, poručio je Jusić.

Finansijski ovom projektu može pomoći svako, međutim, Jusić i njegove kolege su protiv toga da se teret stavlja na Gradsku upravu Bihaća, koja je posljednjih godina opterećena po raznim osnovama.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79