Dominika Švarc Pipan je nova ministrica pravosuđa Slovenije: Bila dio odvjetničkog tima presuđenog ratnog zločinca Karadžića

Jučer je u Sloveniji novi mandatar slovenske Vlade Robert Golob, na press konferenciji, javnosti pokazao listu ministara u svojoj vladi.

Što se tiče regiona i BiH najviše interesiranja bilo je za poziciju ministra vanjskih poslova, koju će u sljedećem mandatu obavljati predsjednica socijaldemokrata Slovenije Tanja Fajon, poznata po tome, da se u prošlosti deklarirala kao zagovornik interesa Bošnjaka u BiH.

Očekivanja su, da će Slovenija pasivizirati svoju vanjsku politiku, dakle slijediti politiku “velikih” unutar EU.

Ono što brine, je potpuno nepoznati kurs budućeg predsjednika Vlade Goloba, što se tiče vanjske politike, naročito odnosa do BiH. Ali, prvi signali koji dolaze “iz dežele” nisu pozitivni.

Partija (gibanje Svoboda) Goloba, a naročito on sam, prepleteni su ljudima, koji su u javnosti poznati kao “jarani” Dodika i njegovih ekonomskih interesa. Uz to ide i interes ruskog režima, koji je i u Sloveniji u usponu. Kao najjača figura tih interesa je Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane, koji je svojom snažnom podrškom “zadužio” Goloba. Hoće li mu Golob taj račun platiti i na štetu naroda u regionu, možda baš na štetu bošnjačkog naroda?

Ono što najviše brine i što smo već pisali, je nova ministrica pravosuđa, Dominika Švarc Pipan, koja dolazi iz partije, na čelu koje je baš spomenuta Tanja Fajon! Ona se našla “na udaru” poslaničkog kluba socijaldemokrata, između ostalog i zbog svoje uloge u odvjetničkom timu presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji, uz Ratka Mladića, na duši nosi hiljade života srebreničkih žrtava ubijenih u genocidu u julu 1995. godine.

Iako je bilo poruka da ona ne uživa povjerenje, ona je, na snažno insistiranje Roberta Goloba i Tanje Fajon, ipak stavljena na listu ministara.

Toliko o “ljubavi” Tanje Fajon prema bošnjačkom narodu.

A i Robert Golob je pokazao pravo lice (ne)poštovanja srebreničkih žrtava!

Šta možemo da očekujemo od takve vlade, nama prijateljskog naroda Slovenije? Vjerovatno baš ništa, osim slikanja 11. jula u Srebrenici, bezbroj intervjua za bosanske medije i deklarativne osude dželata iz bosanskog rata te poneku posjetu Sarajevu koja se završi pitanjem “možete li se mirno razići”.

I zato ponavljamo riječi političkog komentatora u Sloveniji, Mirana Videtiča koji je govoreći za Patriju kazao: ”Pratite djela nove slovenačke vlade, nikako samo obećanja i parole!”

Prva su djela nove slovenačke vlade pucanj u srce bošnjačkom narodu i ružna uspomena na tragične događaje u Srebrenici.

Zato “hvala” Tanja za tu “ljubav” (i za Švarc Pipan) ali takva nam ne treba!

Možemo li se bar nadati reakciji muftije Nevzeta Porića u Ljubljani, što se tiče Švarc Pipanove, ili će i on, poznat po tome, da je veliki prijatelj i politički suborac ljubljanskog gradonačelnika Jankovića, u višem interesu “izgubiti vid i sluh”, ima tek da se vidi u danima koji slijede.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79