Domovi zdravlja još uvijek bez vakcina protiv sezonske gripe

Vakcine protiv gripe, nije kasno primiti ni u ovom periodu, iako je prijašnja praksa bila da se to radi već u oktobru. Ipak, razloga za bojazan nema, jer već ove sedmice vakcine bi trebale stići u TK

Vakcinacija protiv sezonske gripe već je počela u nekim dijelovima Federacije BiH. U neke kantone, kao što je Tuzlanski, vakcine još nisu stigle u domove zdravlja. Nasreću, još uvijek nema ni zabilježenih slučajeva gripe.

– Kada je u pitanju nabavka vakcina, kao i prošle godine vrše je zdravstvene ustanove preko svojih apoteka koje imaju u svom sastavu, a one koje nemaju sklopit će ugovore s apotekama i o tome obavijestiti nadležno ministarstvo – kaže rukovodila Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo TK Blaško Topalović.

Vakcine protiv gripe, nije kasno primiti ni u ovom periodu, iako je prijašnja praksa bila da se to radi već u oktobru. Ipak, razloga za bojazan nema, jer već ove sedmice vakcine bi trebale stići u TK.

O tome ko treba primiti vakcinu odlučuju doktori porodične medicine, a načešće su to rizične grupe i hronični bolesnici.

Ovogodišnja vakcina je poboljšanog kvaliteta i djeluje protiv svih do sad pristutnih i otkrivenih tipova gripe. Ipak, ljekari upozoravaju da je savjet o preventivi uvijek dobrodošao. To podrazumijeva čistu klimu, boravak u nezadimljenim i prozračnim prostorijama te uzimanje puno vitamina, prenosi Fokus.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79