Donacija pape Franje za podršku migrantima u kampu Lipa!

Svečano polaganje kamena temeljca za dvije dvorane u novom trajnom kampu za migrante Lipa pokraj Bihaća održat će se u četvrtak, 1. jula, s početkom u 11 sati, uz prisustvo apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini mons. Luigija Pezzuta.

Papa Franjo, preko Apostolske nuncijature u Sarajevu, izrazio je želju za pružanjem konkretne podrške migrantima Lipe i radnicima zaduženim za njihovu brigu. Ličnom donacijom, Papa je odlučio podržati realizaciju dvije višenamjenske dvorane i trpezarije za porodice i maloljetnike u trajnom kampu Lipa, koje su trenutno u izgradnji, javlja KTA.

Biskupijski Caritas Banja Luka, Caritas Ambrosiana i Ipsia također doprinose realizaciji dviju dvorana, kao i budućem upravljanju tim prostorima.

Humanitarna kriza, izazvana požarom nekadašnjeg šatorskog kampa Lipa (područje Bihaća), 23. decembra 2020. godine prisilila je 1.500 migranata da budu napušteni na snijegu i na ekstremno niskim temperaturama. Kao odgovor na ovu krizu, na tom mjestu postavljen je privremeni kamp kako bi se izbjegla još veća tragedija da izbjeglice riskiraju svoje živote u tako lošim uvjetima. U međuvremenu, razvijeni su planovi za stvaranje trajnog kampa Lipa koji će tokom idućih godina postati službeni smještaj za migrante.

Nuncij Pezzuto izrazio je svoju zabrinutost zbog uvjeta u kampu na području Lipe, mjestu koje je prilično izolirano i još uvijek nema neke osnovne infrastrukturne usluge, posebno za maloljetnike i porodice.

Ova podrška predstavlja drugu donaciju pape Franje u korist migranata koji se kreću duž Bosne i Hercegovine, nakon prve od prošlog oktobra koja je omogućila stvaranje dva “socijalna kutka” u izbjegličkim kampovima Ušivak i Sedra.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79