Donesena zvanična potvrda presude u slučaju Respiratori, ovo su detalji

Sud Bosne i Hercegovine je objavio punu presudu Apelacionog vijeća kojom se odbija žalba odbrane u aferi “Respiratori”, a kojom su pravosnažno osuđeni Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, a Jelka Miličević oslobođena.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine u sastavu Staniša Gluhajić kao predsjednik vijeća, Amela Huskić kao sudija izvjestilac i Radžib Begić kao član odbilo je sve zahtjeve odbrane i u potpunosti potvrdilo prvostepenu presudu Suda BiH.

“Naime, Apelaciono vijeće nalazi da je prvostepeni sud prilikom odmjeravanja kazne optuženim pravilno cijenilo sve okolnosti koje su kao takve od značaja za odmjeravanje kazne u smislu odredbi člana 48. stav 1. i 2. KZ BiH, a naročito granice kazne propisane zakonom, svrhu kažnjavanja, kao i sve okolnosti koje utiču da kazna bude manja ili veća i to: stepen krivnje, pobude iz kojih je djelo izvršeno, okolnosti pod kojima je izvršeno, raniji život učinitelja, njegove lične prilike i držanje nakon počinjenog krivičnog djela”, navodi se u zaključku Apelacionog vijeća.

Dalje se navodi da je Apelaciono vijeće nalazi da su kazne izrečene optuženim Novaliću, Solaku i Hodžiću, kao i optuženom pravnom licu u domenu njegove odgovornosti, adekvatne težini djela i stepenu krivično pravne odgovornosti, pobudama iz kojih je djelo učinjeno, jačini ugrožavanja zaštićenog dobra, svim okolnostima pod kojima je učinjeno i ličnostima optuženih kao učinitelja, i da će se upravo izrečenim krivično pravnim sankcijama u cjelosti ostvariti svrha kažnjavanja, zbog čega su žalbeni prijedlozi za izricanje blaže kazne, odnosno strožije po prijedlogu Tužilaštva, neosnovani.

“Dakle, kako to proizilazi iz prethodno navedenih dijelova pobijane presude na koje je ovo Vijeće uputilo kao od naročitog značaja, prvostepeni sud je ispitujući tačnost činjeničnih navoda metodološki posmatrano, ispravno se fokusirao na ključne činjenice ne gubeći pri tome niti jednog trenutka iz svog gledišta cjelinu same krivičnopravne stvari. Iz tog razloga, pobijana presuda je i mogla nakon pravilne i potpune ocjene relevantnih dokaza, izvesti logične i ispravne odgovore na sva otvorena pitanja, a koji odgovori su kao argumentovani i utemeljeni, prihvatljivi i za ovo Vijeće”, stoji u završnim razmatranjima u odnosu na osuđujući dio.

Navodi se da se Apelaciono vijeće uvjerilo da je kompletno djelovanje u slučaju implicira zaključak da je cilj da se sredstva stave na raspolaganje Fikretu Hodžiću i to bez pokrića da će ugovor kakav je zaključen trećeg aprila biti realizovan.

“Stoga je Apelaciono vijeće i ranije uputilo da se prekoračenje u ovlastima u svojstvu premijera od strane I-optuženog Novalića, stupanjem u neposredan kontakt sa optuženim Fikretom Hodžićem u vezi javne nabavke respiratora, crpi iz niza međusobnih komunikacija, koje u svom sadejstvu čine nepobitan temelj da se radi o postupanju mimo normativnih pravila, odnosno inkriminisanim radnjama koje se mogu podvesti pod suštinu obilježja predmetnog krivičnog djela koje se optuženima stavlja na teret”, piše u presudi.

Apelaciono vijeće, navodi da nije moglo zanemariti činjenicu da iz komunikacija koje su prethodile uopšte javljanju Hodžića Novaliću, proizilazi vrlo detaljno preispitivanje tržišta od strane Hodžića.

“Takvo preispitivanje tržišta od strane optuženog Hodžića ne bi bilo sporno, da se već u takvim komunikacijama ne nazire njegova sigurnost da će dogovor sa Vladom biti uspješan, što već na takvom mjestu implicira i sigurnost u njegov odnos i neposredan kontakt sa tadašnjim premijerom, I-optuženim Fadilom Novalićem”, stoji u presudi.

Piše da za Apelaciono vijeće nema sumnje da se u konkretnom slučaju radi o višestrukim nezakonitim radnjama optuženih Novalića, Hodžića i Solaka, koji nezakonito pregovarajući u vezi nabavke respiratora, te kasnijim nailaženjem i na probleme u isporuci, poduzimaju radnje u svrhu opstanka ugovora koji će pogodovati optuženom Hodžiću, odnosno omogućiti mu stavljanje na raspolaganje višemilionskog iznosa javnog novca.

Vijeće navodi da ključna ishodišta žalbi odbrana ne nalaze potrebnu verifikaciju u cjelini dokazne građe kojom bi se poljuljali zaključci prvostepene presude u vezi dokazanosti navoda optužbe.

Punu presudu Apelacionog vijeća moguće je pričitati na stranici Suda BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79