Donorska mreža u FBiH pred kolapsom: Hitna potreba za institucionalnom podrškom

Donorska mreža u FBiH pred kolapsom: Hitna potreba za institucionalnom podrškom


U dramatičnom apelu iz Donorske mreže FBiH, Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja transplantiranih i dijaliziranih pacijenata FBiH, upozorio je na kritično stanje u kojem se nalazi organizacija.

Udruženje se suočava s izazovima koji mogu dovesti do njegovog gašenja, ukoliko se hitno ne pronađu rješenja za podršku i financiranje.

“Evo, baš ovih dana vodimo borbu da donorska mreža opstane, ona je u BiH pred gašenjem, zato što nije prepoznata od institucija i ustanova. Finansira se kako zna i umije, uglavnom na kapaljku, a donorska mreža je zapravo ta koja treba raditi i podizati svijest o važnosti donacije i transplantacije organa prije svega velikim kampanjama. Priča o donorstvu i transplantaciji mora ući u svaki stan, kuću, ulicu. Zašto je to tako? Zato što smo mi svi prije svega primatelji organa, pa tek onda donori. Čak 20 puta je veća šansa da će nam trebati transplantacija nego da ćemo biti darivatelji. Moramo se zamisliti nad tom činjenicom. Mi kad dođemo u tešku situaciju tek onda vidimo u kakvoj je situaciji BiH kad je u pitanju transplantacija, a o tome moramo na vrijeme razmišljati,” izjavio je Žuljević.

Iako su se nedavno obavili neki transplantacijski zahvati u kliničkim centrima, broj donora i transplantacija ostaje daleko ispod potrebne razine za održivost i napredak u oblasti transplantacijske medicine. Žuljević naglašava da je potrebno mnogo više napora kako bi se povećao broj kadaveričnih donora: “Prošle godine imali smo dva preminula donora, ove godine imamo jednog, to je jako malo. Trebali bismo imati sigurno 20 do 30 preminulih donora, kadaveričnih transplantacija, kako bismo uopće mogli aplicirati za ulazak u Eurotransplant.”

Dodatno, nedostatak institucionalne podrške ograničava mogućnosti BiH da se pridruži Eurotransplantu, najvećoj svjetskoj mreži za razmjenu organa, što bi značajno poboljšalo šanse pacijenata za pravovremenu transplantaciju.

Apel za podršku Donorskoj mreži FBiH dolazi u trenutku kada je jasno da bez hitnih i koordiniranih akcija na državnoj razini, teškoće u kojima se mreža nalazi mogu imati dalekosežne posljedice ne samo za pacijente u potrebi, već i za cjelokupni zdravstveni sustav u BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija