Donosimo analizu: Koja je cijena peleta i drva u Njemačkoj a koja u BiH?

Zbog naglog poskupljenja gasa, nafte i struje, Nijemci se okreću drvima za grijanje svojih domova, što im je gotovo udvostručilo cijenu, piše Euraktiv. Nedjeljama već gas u Njemačku ne stiže gasovodom Sjeverni tok 1, njemačke nuklearne elektrane su pred zatvaranjem, a vlada pomaže čas jednoj čas drugoj energetskoj kompaniji. Uprkos upozorenjima na potencijalne crne scenarije, potrošači su pojurili da nabave električne grejalice svih vrsta. Jednom rečju, Nijemci su se zabrinuli.

I nedavne izjave političara doprinijele su tome.

“Njemačka bi mogla dobro da prođe kroz zimu, pod uslovom da ima sreće s vremenom i uštedi dovoljno gasa”, objasnio je nedavno Roberet Habek, vicekancelar i ministar ekonomije. U tom kontekstu, trenutni vrhunac cene ogrevnog drveta nije iznenađenje.

“Nekim ljudima je čudno što cena peleta raste. Meni nije. Kada cijena neke robe skače, ljudi traže zamjenu, što zamjenama diže cijenu“, kaže Hirt, profesor ekonomije na Herti školi u Berlinu.

Prema podacima o cijenama u avgustu, Nijemci troše mnogo više novca na drvo za grijanje svojih domova. U poređenju s prošlom godinom, pelet i ogrevno drvo poskupjeli su za čak 85,7 odsto. Najdrastičniji je rast cijene drvenog čipsa i peleta, koji iznosi 133,3 procenta. Istovremeno, prosječna cijena ostale robe široke potrošnje u tom periodu porasla je za 7,9 odsto.

Cijene na internet platformama i društvenim mrežama

“Trenutno smo raspordali naše dostupne količine peleta koje imamo zakupljene kod proizvođača po trenutnim cijenama. Uzimajući u obzir da se kraj zabrane izvoza bliži te da proizvođači najavljuju porast cijene zbog izvoza, uistini nismo u mogućnosti Vam obećati tačnu cijenu. Ono što Vam možemo obećati je da ćemo Vam javiti sve informacije početkom naredne sedmice ako želite, kada ćemo i mi, nadamo se, znati tačne cijene.

Peleta trenutno zbog visokih nabavnih cijena od fabrika peleta, nemamo u ponudi te ga nećemo imati do daljenjg. Cijena koja bi bila aktuelna u našoj kompaniji je preko 1.000,00 KM po toni, obzirom da je trenutno najjeftinija ponuda od fabrika peleta 950,00KM po toni. Napominjemo da je to cijena bez uračunatog prevoza od fabrike do našeg centralnog skladišta te prevoza iz centranog skladišta do krajnjeg kupca. Obzirom da se navedena cijena kosi sa patriotskom filozifijom naše firme koju propagiramo od njenog nastanka koju odnosimo preko 20 godina a to je da smo u maksimalnoj službi stanovništva BiH sa ciljem obezbjeđivanja što jeftinijeg i kvalitetnijeg ogrjeva – Uprava firme Drvosječa je donijela odluku da pelet isključi iz svog asortimana do daljenjg donosno dok se situacija ne stabilizuje.” – izjavili su iz kompanije Drvosječa piše Crna-Hronika.

Kakve su cijene u Njemačkoj?

Cijena ogrjeva u Njemačkoj je iznenadila sve potrošače ove sirovine.

Eksplodirala je potražnja za sustavima grijanja na pelet, pišu njemački mediji. Naravno, to je značilo da je cijena jako porasla i pelet je trenutno rasprodan kod mnogih trgovaca.

Dakle, cijena peleta je u velikom porastu jer je potražnja izrazito porasla. U posljednjih šest mjeseci cijena peleta je naglo porasla. Kako pokazuje portal “Energieuser.de”, tona peleta je u 7 mjesecu 2022. koštala 507 eura, a u oktobru čak 760,51 euro. U 7 mjesecu 2021. tona peleta koštala je 225 eura.

Ogrjev poskupio od 40 do 50 posto

S druge strane, drva za loženje mogu dobiti samo trgovci drvima, a cijene su kod njih jako porasle. Prije godinu dana kubni metar u skladištu drva Dotterweich u Frensdorfu kod Bamberga koštao je 85 eura, a danas košta 120 eura.

U gradskim područjima kao što je München, cijene se kreću od 150 do 180 eura po kubnom metru. Bavarske državne šume su podigle cijene za oko 40 posto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79