Donosimo detalje lišenja slobode bivšeg komesara Rame Brkića

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić, koji je pobjegao iz Bosne i Hercegovine 27. februara. 2016. godine, slobode je lišen u Sloveniji.

Kako je za potvrđeno za N1, Interpol je danas obavijestio Sud Bosne i Hercegovine da su Brkića u subotu slobode lišili pripadnici slovenačke granične policije na Graničnom prelazu Gruškovje.

Odmah nakon lišenja slobode, bivši komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona izveden je pred postupajućeg sudiju u Ptuju odakle je prebačen u Maribor u pritvor.

Kako nam je rečeno, slobode je lišen po dvjema potjernicama. Jedna se odnosi na krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi dok se druga dopunjena potjernica odnosi na izdržavanje kazne od 11 godina za organizovani kriminal i druga djela.

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona je pravomoćno osuđen na 11 godina zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom nekoliko dana prije početka služenja kazne napustio je BiH.

On je tog 27. februara 2016. u 5:00 sati prešao granični prelaz Izačić nakon čega se uputio ka Zagrebu. Nekoliko sati kasnije, Brkić se ukrcao u avion na zagrebačkom Aerodromu Pleso i napustio Hrvatsku. Od tada mu se gubio svaki trag.

Podsjetimo, Apelaciono vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo Brkića na 11 godina zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom, te zloupotrebom položaja, dok je Senad Šabić u istom predmetu osuđen na 10 godina.

Brkić je na izdržavanje kazne trebao biti upućen 9. marta 2016.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79