Donosimo pregled: Koliko je ko vakcinisao stanovništva

U brojnim zemljama svijeta vakcinacija se odvija bez prepreka. Izrael je najviše odmakao u tom procesu, izvještava Federalna televizija.

Kada je riječ o imunizaciji svjetskog stanovništva, što bi u konačnici značilo i popuštanje mjera i ono što svi očekujemo povratak u svakodnevnicu, život kakav je bio prije pojave koronavirusa, bar u mjeri u kojoj to bude nova budućnost življenja, prednjače Sjedinjene Američke Države s više od 43 miliona vakcinisanih, što predstavlja 12,9% ukupne američke populacije. Na drugom mjestu svjetskih lidera u imunizaciji nalazi se Turska s pet miliona, što je skoro 6% stanovništva te zemlje. Odmah iza je Indija s više od sedam miliona vakcinisanih ili 0,5% od ukupne populacije.

4,5 miliona vakcinisanih je u Izraelu, što predstavlja 52,3% od cijele populacije. Ujedno je Izrael i svjetski lider imunizacije stanovništva u procentima.

Kada je riječ o evropskom tlu, na prvom mjestu nalazi se Njemačka s 3,25 miliona vakcinisanih građana, što je 3,9% od ukupne populacije. Iza Njemačke je Italija s 2,4 miliona ili 4% stanovnika te zemlje. Na trećem mjestu je Francuska sa 2,3 miliona vakcinisanih, što je 3,4% od ukupnog broja stanovnika te zemlje.

Kada je imunizacija u regiji u pitanju, prednjači Srbija s 858.461 vakcinisanim stanovnikom ili 12,6% od ukupne populacije. Slijedi Slovenija s više od 100.000 vakcinisanih stanovnika, što predstavlja 5% od ukupnog broja stanovnika. Hrvatska je vakcinisala 76.460 stanovnika, što je 1,95 % od ukupne populacije. Zatim slijedi Albanija sa 655 vakcinisanih stanovnika, što je 0,1%, isto kao i Crna Gora koja je vakcinisala 461 stanovnika.

Nadležnosti među kantonima, entitetima i distriktom otežavaju zbrajanje statističkih podataka kojih još nema, tako da za našu zemlju nemamo nikakvih informacija koliko je stanovnika vakcinisano. Poznato je da su vakcinisani neki zdravstveni radnici i u Federaciji i u RS-u, dok u tom entitetu počinje imunizacija starijih od 65 godina.

Dok cijeli svijet pa i zemlje regije broje na desetine hiljada pa i milione vakcinisanih stanovnika, o procesu imunizacije u našoj zemlji odlučuje umjesto struke politika, tako da će imunizacija stanovnika Bosne i Hercegovine biti – kada bude.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79