Dopunske nastave u školama nema, a djeci trebaju dodatne instrukcije

Bliži se kraj školske godine, no postavlja se pitanje kakva su znanja učenici usvojili s obzirom na to da se nastava odvija u specifičnim uvjetima pandemije. Podaci Udruge roditelja Naša djeca govore o sve većoj potrebi za dodatnim instrukcijama zbog nemogućnosti odvijanja dopunske nastave u školama.

Matematika i strani jezici predmeti su iz kojih se najčešće traže dodatne instrukcije. No, u uvjetima pandemije instrukcije se traže i iz drugih predmeta.

„I ranije je postojao taj problem i Udruga roditelja Naša djeca 2014. je to identifcirala tako. Tada smo kao uzroke navodili nepostojanje zakona o udžbenicima te neprilagođene nastavne planove i programe, a u uvjetima pandemije stanje se znatno pogoršava“, kaže Mirjana Laganin, glasnogovornica Udruge roditelja Naša djeca.

Skraćeni sati, podijeljeni razredi i online nastava, koja se u većini slučajeva svodi na poruke, doveli su do veće potrebe za dodatnim instrukcijama, koje, pak, zbog neodvijanja dopunske nastave roditelji plaćaju sami. Problema su svjesni i u sindikatima osnovnog obrazovanja.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja HNK-a Omer Tipura podsjeća kako od devetog mjeseca djeca nemaju dopunske nastave.

„Stvar koja je sad izišla na površinu je da se vidi koliko je bitan taj sat dopunske nastave, koji je obvezan u školama. Toga nema ovu godinu“, ističe Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK-a, i dodaje kako nije do učitelja – oni bi to željeli.

Dodatni problem je, navodi, i sve manja aktivnost i zainteresiranost učenika, zbog čega je usvajanje gradiva predviđenog postojećim planovima i programima u uvjetima pandemije dodatno otežano. Kakve će posljedice ovakvo izvođenje nastave ostaviti na učenike i njihovo znanje, pokazat će vrijeme.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79