Dostavili spisak osoba koje će navodno zaposliti “preko veze”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je anonimnu prijavu sa imenima lica za koje se sumnja da će biti primljeni u Graničnu policiju BiH, jer su njihove pozicije unaprijed dogovorene i rezervisane.

Sredinom januara u Sarajevu je održan test općeg znanja za 10. klasu kadeta koji su se prijavili za posao u Graničnoj policiji BiH. Tom testu, koji je obavljen u prostorijama Parlamentarne skupštine BiH i u prostorijama Mašinskog fakulteta u Sarajevu pristupio je 1.071 kandidat. Test općeg znanja položilo je 515 kandidata. Iz Granične policije od ponedjeljka će provoditi i test fizičkih sposobnosti i provjere morfološkog statusa i vještine plivanja za te kandidate. Prvi testovi te vrste bit će održani u periodu od 18. februara 2019. godine do 22. februara 2019. godine i od 25. februara 2019. godine do 27. februara 2019. godine u Mostaru, u prostorijama Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Tek svaki peti kandidat iz te grupe od 515 osoba će biti primljen u Graničnu policiju. Oglasom Granične policije iz septembra 2018. godine raspisan je konkurs za 100 novih graničnih policajaca.

Grupa lica koja su konkurisala za posao u Graničnoj policiji dostavili su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine spisak kandidata za koje sumnjaju da su njihova mjesta u GP unaprijed rezervisana i plaćena. Radi se o najmanje 20 imena. Taj spisak sa imenima pokazan je na uvid i Patriji. Od Tužilaštva se traži da naloži snimanje polagana fizičke spremnosti kandidata, kako bi se mogućnost manipulacije tih testova smanjila na minimum.

U prijavi se navodi da su neki od kandidata pismeni ispit također položili pod vrlo sumnjivom okolnostima, te da postoje indicije da će komisija lažirati i njihove rezultate fizičke spremnosti. Govori se o cifri od 15.000 do 20.000 KM mita za jedno radno mjesto u Graničnog policajca BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79