Dostavljena 21 prijava po osnovu sumnje na koruptivne radnje u Brčko distriktu

Kancelarija za prevenciju i borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH u šest mjeseci tekuće godine zaprimila je više prijava nego od njenog osnivanja prije 15 mjeseci.

Od početka godine do danas smo zaprimili 21 prijavu po osnovu sumnje na koruptivne radnje. Samo dvije od njih nisu dalje procesuirane jer nisu imale dovoljno obavezujućih podataka za ulazak u proceduru, dok je preostalih 19 obrađeno i proslijeđeno Policiji i Tužilaštvu Distrikta – rekao je zamjenik direktora Kancelarije Mirza Mešanović.

One su usmjerene ka nezakonitim i koruptivnim radnjama iz oblasti zapošljavanja, javnih nabavki i naročito iz segmenta obrazovanja, odnosno sumnji na validnost stečenih diploma, posebice uposlenika u javnim službama i institucijama Distrikta, precizirao je Mešanović.

Sama procedura obrade zaprimljenih prijava u Kancelariji traje maksimalno pet do se sedam dana.

– Obrađene prijave potom proslijeđujemo brčanskoj Policiji i Tužilaštvu, koji dalje preduzimaju korake iz svoje nadležnosti – podvlači Mešić.

Izuzetnu važnost u ovom kontekstu ima i činjenica da je brčanska Skupština blagovremeno usvojila Zakon o radu Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije, kao i Zakon o “zviždačima“, odnosno licima koja prijavljuju koruptivne radnje, čime su stvoreni zakonski preduslovi za uspješan rad same Kancelarije.

– Sigurno možemo načiniti kroz saradnju s građanima dalji iskorak u borbi protiv korupcije u Distriktu, te vjerujem da će takvi iskoraci biti vidljivi već do kraja tekuće godine – zaključio je zamjenik direktora Kancelarije za prevenciju i borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79