Dostupno svima: Brzo testiranje na korona virus na Aerodromu Tuzla

Međunarodni aerodrom Tuzla, s ciljem olakšanja putovanja, omogućio je putnicima testiranje na Covid 19 na aerodromu. Za samo 20-ak minuta, rezultati antigen testa mogu biti gotovi, a putnici spremni za polazak. Ovu olakšicu iskoristila je Enisa Salihbegović, Tuzlanka koja živi u Njemačkoj. Budući da često putuje, prilika da u samo pola sata uradi test i dobije rezultat, za nju je velika ušteda vremena.

Stvarno je bilo olakšanje što je to moguće ovdje na aerodromu, kad sam radila u Njemačkoj morala sam otići baš u centar, nisam mogla na aerodromu i puno je ovako laške jer se moram više puta testirati kad ovamo dolazim i kada se vraćam, kaže Enisa.

Antigenski test je prvo bio potreban za ulazak u Holandiju, poslije je odobren i u drugim državama gdje se leti s tuzlanskog aerodroma. Iz laboratorije ističu da su samo u aprilu izvršili oko 2000 testiranja. Nedavno su na aerodromu su organizovali i punktove za PCR test uključujući i Drive-thru testiranje, odnosno uzimanje uzoraka kod putnika iz automobila na samom parkingu aerodroma, a rezultate mogu dobiti za 2-3 sata.

Postoji određeni broj država koje zahtijevaju PCR test. A onda smo, da bi i s te strane pomogli, putnicima omogućili da na našem aerodromu izvrše sve što im je potrebno, oganizovali smo laboratoriju odnosno punkt za rađenje PCR testova tako da sad putnici mogu raditi i antigen i PCR testove, navodi Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Ova ponuda ne važi samo za putnike. I građani koji ne planiraju putovanje, testiranje mogu izvršiti na aerodromu. No korisno za sve građane, putnike ali i osoblje aerodroma je da se najavi dolazak u svrhu testiranja, budući da laboratorije rade u skladu sa otvorenošću aerodroma.

Imamo dosta pozitivnih reakcija i dosta putnika je zahvalno što smo im omogućili tu vrstu testova, posebno kad se radi o antigenskim testovima, potrebno je samo doći pola sata ili sat ranije nego što je uobičajeno da se dolazi na aerodrom i rezultat bude gotov za pola sata, a na kraju krajeva ti testovi nisu ni skupi, oni su čak i jeftiniji nego na nekim drugim mjestima, dodaje Mujačić.

Trenutno se s tuzlanskog aerodroma leti na 10 destinacija, dok na ljeto očekuju povećan broj linija i letova. Aerodrom novim projektima nastoji vratiti promet koji je imao prije pandemije, no direktor ističe da epidemiološka situacija još uvijek diktira način poslovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79