Doživotna kazna Ratku Mladiću: Kriv je!

Danas je u Hagu biti izrečena konačna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu danas je izrekao konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Zločinac Mladić je 22. novembra 2017. proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice.

Prva optužnica podignuta 1995. godine, da je Mladić bio u bjekstvu 16 godina, kao i da je od njegovog hapšenja prošlo preko deset godina.Podsjeća na prvostepenu presudu – kojom je Mladić osuđen na doživotnu kaznu – i prelazi na ključne navode žalbi haških tužilaca i odbrane.Kada krene na sažetak same Žalbene presude, Nijambe će spajati zaključke o pojedinim žalbenim navodima.

Brojne novinarske ekipe iz raznih krajeva svijeta nalaze se i ispred haške sudnice, ali i unutar zgrade, i očekuju ishod presude. Na upit predsjedavajuće Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove da li može pratiti postupak na jeziku koji razumije, Mladić je odgovorio da može. Žalbeno vijeće je u augustu 2020. saslušalo usmeno izlaganje žalbe. Mladić se žalio na pravo na pravično suđenje oslonili su se na događaje koji nisu u optužnici, formalno je primljeno na znanje utvrđenih činjenica, nije se pobrinulo za ravnopravnost strana u postupku, postupak je vođen na uštb njegovog zdravlja i nije mu izrećen privremeni pravni lijek, prenosi Detektor.ba

Žalbeno vijeće je odbilo žalbu odbrane Ratka Mladića za sveobuhvatni UZP.

Žalbeno vijeće je odbilo žalbu odbrane Ratka Mladića za sveobuhvatni UZP, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

Govoreći o sveobuhvatnom UZP-u koji je za cilj imao trajno uklanjnje Bošnjaka i Hrvata sa područja BiH na koje su Srbi imali pravo, Nyambe je istakla da je Mladić je od 12.5’92. znatno doprinio sveouhvatnom UZP-u.

Sutkinja Nyambe ima izdvojeno mišljenje i kada je u pitanju UZP počinjen u vezi sa Sarajevom. Žalbeno vijeće je odbilo žalbe Mladića u vezi sa UZP-om u Sarajevu, te je ovim potvrđen UZP u Sarajevu, javlja Detektor.ba.

Što se tiče UZP-a za Srebrenicu, Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao grešku Pretresnog vijeća i da civili nisu imali ništa drugo nego da odu i da je iseljenje bilo prinudno.

Mladić nije doveo u pitanje ključne zaključke koje je Pretresno vijeće zaključilo, uključujući da je ponašanje VRS uzrokovalo humanitarnu krizu.

Žalbeno vijeće je konstatovalo da Mladić nije pokazao da je Vijeće pogriješilo u zaključivanju UZP-a u Srebrenici, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

Shodno tome, Žalbeno vijeće, odbija ovaj podosnov, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

Predsjedavajuća Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Prisca Matimba Nyambe trenutno čita sažetak prvostepene presude po kojoj je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

(VIDEO) Incident ispred suda u Hagu: Muškarac došao s transparentom podrške Mladiću

“Cijelom Bosnom bijeli su nišani. Srebrenica je bila zaštićena zona, a vidite opet šta se je desilo. Uzeli su najmilije od svakoga, nije samo kod mene, kod sviju. Važno je da se zna da je on počinio genocid nad cijelom Bosnom i Hercegovinom. Teško je.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79