Dr. Andrea Jurić: Stariji su savjesni, mladi i ne vjeruju da virus postoji

Doktorica Andrea Jurić, epidemiologinja Federalnog zavoda za javno zdravstvo koja je odigrala jednu od ključnih uloga kada je Hercegovačko-neretvanski kanton bio žarište zaraze koronavirusom na prostoru Federacije BiH, kazala je u razgovoru za „Dnevni avaz“ da je povećanje broja inficiranih u BiH bilo očekivano.

Propusne granice

Podsjetila je na to kako je najavljivala da će nam se dogoditi povećan broj oboljelih nakon otvaranja granica.

– To je bio najveći rizik i to se upravo i dogodilo. Naravno, to nipošto ne znači da granice ne treba otvarati, ali to smo očekivali i očekujemo i dalje. Jer, što granica bude propusnija, to će biti nezgodno pratiti, naročito kada se normalizira aviopromet i kada u nekoliko sati u našu državu dođu turisti iz nekoliko zemalja svijeta. Dakle, teško će biti pratiti svakog od njih i još će ih teže biti izolirati – kazala je Jurić.

Iako je jasno da virulencija, odnosno sposobnost virusa da izazove bolest, opada, te da on slabi, mutira i mijenja se, ipak se trenutno javlja u mnogo blažem obliku i samim tim se lakše širi među populacijom.

Dr. Juroić: Mladi misle da se oni ne mogu zaraziti Foto: Arhiv

No, s druge strane, naglasila je Jurić, više je asimptomatskih slučajeva i to među mlađom populacijom.

– Osobno sam se uvjerila da su stariji građani mnogo savjesniji od mlađih. Mlađi vjeruju u teorije zavjere i da koronavirus ne postoji. Previše su sigurni u sebe, misle da se oni ne mogu zaraziti i kao takvi teže poštuju mjere i lakše sebe dovode u rizik – pojasnila je Jurić.

Manje restrikcija

Poručila je da se moramo naučiti živjeti s koronavirusom jer, kako je istakla, ne postoje naznake da će ova situacija uskoro stati.

– Očekujemo mirnija razdoblja, ispresijecana skokovima oboljelih, kako zbog dolazaka turista tako i povratka naših građana iz država u kojima žive. Međutim, život ne smije stati, gospodarstvo ne smije stati i koliko mi budemo odgovorniji prema sebi i drugima, to ćemo imati manjih restrikcija – poručila je dr. Jurić.

Ne šaljimo lošu sliku u svijet

– Trenutno kod nas nije proglašena karantena, ali ako bolje pogledate, cijela nas Evropa, odnosno zapadni Balkan, smatra jednom vrstom karantene. I, stoga, na nama je da ne odašiljemo lošu sliku u svijet – istakla je dr. Jurić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79