Dr. Bakir Nakaš o “malina respiratorima”: Tužilaštvo se mora pozabaviti smrtnošću pacijenata

Dramatično pismo ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u kojem upozoravaju na sve stvari sa kojim se susreću, na probleme sa kojima se bore u radu izazvao je veliku pažnju javnosti.

Jedan od problema između ostalog su i respiratori koji su nabavljeni u aferi za koju trenutno traje proces pred Sudom BiH. Kako danas prenose mediji, oni su istaknuli između ostalog da je neprihvatljivo da su ovi uređaji prošli verifikaciju.

– Uređaj iznenada stane, pa nastavi raditi sa nepoznatim vrijednostima. Da ne govorimo koliko je oskudan važnim opcijama koje su nužne da bi teško oboljeli pacijenti preživjeli. “Malina respiratori” ne mogu držati pacijenta na HIGH FLOW i troše jako puno bespotrebno kisika. Šanse da pacijent priključen na “malina respirator” preživi su nikakve, vjerujte nikakve – piše u pismu koje su poslali ljekari s KCUS-a.

Na ove navode nije ostao imun ni ugledni sarajevski ljekar i infektolog dr. Bakir Nakaš, koji je za “Avaz” rekao da je “zaista potrebno da se Tužilaštvo pozabavi pitanjem života i smrti pacijenata koji su korisnici navedenih respiratora”.

– Ministri zdravlja na kantonalnom i federalnom nivou, odnosno dr. Hranis Vranić i Vjekoslav Mandić, trebaju pokrenuti vanjski nadzor nad stručnim radom KCUS-a. Naravno, u okviru svojih ovlaštenja – istakao je Nakaš.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79