Dr. Drljević poručio: Wuhanski soj nije ni blizu opasan kao novi sojevi

Mi nismo postavili nikakve uslove za ulazak u BiH, što je nedopustivo. Probajte ući u bilo koju zemlju na svijetu. Nećete ući na ovaj način kao u BiH, kaže u intervjuu za “Nezavisne” Ednan Drljević, infektolog i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Dodaje da je situacija zaista alarmantna, da su prekapacitirani zdravstveni sistemi i da su zdravstveni radnici pred kolapsom.

“Pandemija je bolest na nivou države i svidjelo se to kome ili ne rješava se na nivou države”, ističe Drljević.

NN: U BiH se pojavilo više sojeva korona virusa i situacija je alarmantna. Jesmo li zakasnili s mjerama?

DRLJEVIĆ: Zakasnili smo. U Sarajevu se razvila epidemija. Došao je novi britanski soj. Znači, u Sarajevu su aerodrom i skijališta i to je razlog što se taj soj virusa pojavio u okrugu Sarajeva. Zahvatio je Istočno Sarajevo i Sarajevo. To je siguran dokaz da je epidemija uvezena. Trebalo je da gosti koji su dolazili u Sarajevo i donijeli taj britanski soj, evo sad je dokazano da je tu i češki soj, imaju negativan PCR ili potvrdu o vakcinaciji, kao i u svim zemljama u svijetu.

Mi nismo postavili nikakve uslove za ulazak u BiH, što je nedopustivo. Probajte ući u bilo koju zemlju na svijetu. Nećete ući na ovaj način kao u BiH. Mi sad imamo studiju u Kantonu Sarajevo i iz nje je vidljivo da je 87 odsto britanski soj. Znači, od 100 zaraženih 87 ljudi ima britanski soj. Dokazali smo i češki stoj, a u južnom Tirolu u Austriji izolovan je južnoafrički soj. Možemo očekivati i njega.

Pojava novih sojeva, koji su mnogo opasniji i puno brže se širi, zahvaća mlade ljude i puno ranije se javljaju komplikacije. Oni predstavljaju ogroman problem za zdravstvene ustanove i u tome je cijeli problem.

Ovi sojevi s vuhanskim sojem imaju veoma malo dodirnih tačaka. Vuhanski soj nije bio ni izbliza opasan kao što su ovi, jer nije bio toliki pritisak na zdravstvo. Sada imamo šest puta više ležećih pacijenata. Mi smo upozoravali čim se taj soj pojavio u Sarajevu da je trebalo tada u cijeloj BiH da se uvede ozbiljan lockdown. To bi spriječilo širenje i u druge kantone i u Republiku Srpsku, tako da smo i tu zakasnili, ali lockdown je uvijek dobar u svakom obliku.

NN: Kakva je situacija u bolnicama, imate li podatke za Kanton Sarajevo?

DRLJEVIĆ: Trenutno u Kantonu Sarajevo imamo između 600 i 700 pacijenata koji leže u bolnicama i to ozbiljnih slučajeva. Znači, više nemamo srednje teških, nego onih težih i kritičnih.

Situacija je zaista alarmantna, prekapacitirani su zdravstveni sistemi i zdravstveni radnici su pred kolapsom. Moram reći da se u zadnja tri-četiri dana izravnjuje ta krivulja, tako da očekujemo smanjenje pritiska na bolnice za 10 do 12 dana.

NN: To znači da su za taj period potrebne najoštrije mjere?

DRLJEVIĆ: Što oštrije mjere, to bolje. Nema tu puno filozofije. Vakcinaciju treba provesti u što kraćem vremenu.

NN: Je li vakcinacija jedino rješenje?

DRLJEVIĆ: Vakcinacija i lockdown. Mi smo uradili studiju koja je pokazala da je više od 30 odsto stanovništva u Kantonu Sarajevo bilo u kontaktu s kovidom i ima jednu vrstu antitijela. Ali, ta antitijela će se izgubiti za pet-šest mjeseci i šta smo napravili? Ništa. Mi treba u što kraćem periodu da vakcinišemo 30 odsto stanovnika, u roku od tri sedmice do mjesec dana, i naknadno još 30 odsto da bismo postigli tu procijepljenost koja nam treba.

NN: Vlada FBiH održala je sastanak s kantonalnim premijerima. Kažu, možda budu neke nove mjere. Da li je moguće da FBiH uskladi mjere na cijeloj teritoriji?

DRLJEVIĆ: Ako vi u jednom kantonu imate mjere koje su stroge, a u drugom koje su labave, onda vi ugrožavate taj kanton. Taj kanton onda džaba provodi mjere, privreda i ugostiteljski objekti ne rade, to je džaba kad odu u kafanu u drugi kanton. Mi smo htjeli na Bjelašnici uvesti zabranu skijanja, ali nismo mogli, jer oni s istom kartom odu na Jahorinu, tako da je to nemoguća misija.

Pandemija je bolest na nivou države i svidjelo se to kome ili ne rješava se na nivou države. Ne možete vi u mjesnoj zajednici iskorijeniti kovid ako ga imate u cijeloj državi.

NN: Grupa građana je podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv najviših funkcionera u BiH zbog ugrožavanja zdravlja građana. Mislite li da su vlasti zakasnile i da su ugrozile zdravlje građana?

DRLEJVIĆ: Naravno da su zakasnili. Svi zdravstveni radnici u regionu prije Nove godine su vakcinisani. I svi oni zdravstveni radnici koji su umrli u februaru i ovih dana u martu nije trebalo da umru. Oni idu nekome na teret, neko je kriv za njihovu smrt. Ne samo ljekari, nego zdravstveni radnici, neko mora da odgovara.

Kao što se sudilo u ratu po komandnoj odgovornosti, tako treba da se sudi i ovdje po komandnoj odgovornosti za smrt i razbolijevanja velikog broja ljudi. I Džonson (premijer Velike Britanije) je tužen. Ne znam zašto ne bi tužili Novalića i Tegletiju.

NN: Znači, mislite da je vakcinacija jedino rješenje da se spasu životi građana i suzbije epidemija kovida?

DRLJEVIĆ: Rekao sam – rješenje su vakcinacija i lockdown.

NN: Republika Srpska je uvela strože mjere za sve, a u Kantonu Sarajevo su te mjere samo za ugostitelje. Kako to komentarišete?

DRLJEVIĆ: Svaka čast Republici Srpskoj, lockdown se uvodi na vrijeme. Ovo što je uvedeno u Kantonu Sarajevo je iznuđeno. Lockdown se uvodi kao mjera da se virus ne širi, ali svaka restriktivna mjera je dobrodošla u ovakvoj katastrofalnoj situaciji.

Burkina Faso

NN: Kako komentarišete izjavu Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da BiH ne zaostaje u vakcinisanju u odnosu na region?

DRLJEVIĆ: Ne znam ko su mu drugi. Ako su vam drugi Burkina Faso, onda nećete nikad zakasniti i onda vam ne treba vakcinacija. Čovjek treba da se referiše na najbolje, na Izrael, na Srbiju, na Njemačku…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79