Dr. Ednan Drljević: “Očekujemo rast broja hospitaliziranih”

 

Rast broja novooboljelih i veći pritisak na zdravstveni sistem očekuju i u Općoj bolnici “Dr Abdulah Nakaš” u Sarajevu. Prema riječima šefa Odjela, dr Ednana Drljevića omikron varijanta koronavirusa nema izraženu težu kliničku sliku, ali broj oboljelih će biti ogroman pa će tako i broj onih koji će morati u bolnicu biti puno veći.

– Očekujemo rast broja hospitaliziranih i za to se pripremamo. Ako je broj kritično oboljelih kod ovog soja spao sa 10 na pet posto, to će opet biti triput više hospitaliziranih nego što imamo sada. Mislim da nećemo moći ni kontrolisati koliko je ljudi oboljelo od omikrona, jer će većina imati simptome poput prehlade, tako da ćemo samo po pritisku na zdravstveni sistem znati je li došlo do velikog pogoršanja – pojašnjava Drljević.

Dr. Andrea Jurić: Situacija je gadna, koronavirus će eskalirati iza dočeka Nove godine

On preporučuje da se građanima što dostupnijim učine testovi, kako bi se mogli i sami testirati. Sa blagovremenim mjerama, nakon što su prvi slučajevi omikron varijante koronavirusa potvrđeni u državama okruženja, bilo je šanse da se ovaj val odloži, ali sada je kasno za pooštravanje mjera.

– Do prije 10 – 15 dana mi smo bili omicron free zemlja, ali sada je Nova godina, Božić, a za ulazak u BiH iz okolnih zemalja nije trebalo ništa. Mogli smo ovo pomjeriti do februara da smo usporili ulazak, bilo bi nam puno lakše, ali smo primili sve živo, dok su naši državljani iz Švedske na primjer morali imati negativan test i potvrdu o vakcinisanju. Znamo ko je u Vijeću ministara, nikakve mjere nisu uveli koje bi nam odložile ulazak omikrona. To je neshvatljivo – kaže dr Drljević za Avaz.

U Općoj bolnici očekuju adekvatnu finansijsku podršku nadležnih, a posebno Vlade KS, jer je, prema riječima Drljevića, liječenje covid oboljelih mnogo skuplje. Iako u zadnjih pola godine imaju isti broj bolesnika kao i KCUS, finansijska podrška za Klinički centar sa federalnog nivoa neuporedivo je veća.

Infektolog, prim. dr. Ednan Drljević
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79