Dr. Jurić: Može li se izliječena osoba ponovo zaraziti

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, kaže kako neformalno zna da je i entitet RS prijavio dva slučaja kod kojih kontrolnim testiranjem nije pronađeno prisustvo koronavirusa.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Ovu informaciju pokušali smo provjeriti u Institutu za javno zdravstvo RS, odakle smo dobili odgovor da oni trenutno prikupljaju podatke i da zvaničnu informaciju neće imati prije sljedeće sedmice.

Ali, šta sa osobama čiji je ponovljeni test na COVID-19 pokazao negativan rezultat? Mogu li se oni vratiti normalnom životu, svojim porodicama, ići na posao, te mogu li ponovo biti zaražene?

Jako je teško u ovom trenutku dati odgovor na takva pitanja, jer ih nema ni službena zdravstvena zajednica. Panika vlada jer je novi virus, jer je još uvijek jako puno nepoznanica i raznih slučajeva – kasnija kliconoštva, te da su ljudi, koji su na dva uzastopna testiranja bili negativni, za nekoliko dana postali pozitivni na COVID-19. Što se tiče vraćanja u normalan život onih koji su se oporavili, naravno, da ćete se morati vratiti svakodnevnim obavezama, jer ne možete vječno ostati kod kuće, ali sada nam se svima savjetuje da ostanemo u svojim domovima, pa i onima čiji se se testovi pokazali negativnim – kaže Jurić.

Slučaj žene iz Japana pokazuje da je moguće i drugi put se zaraziti. Naime, nakon što je prvi put napustila bolnicu, žena u četrdesetim godinama života nosila je masku i boravila kod kuće. Nije išla na posao i nije ni sa kim kontaktirala. Sada je opet hospitalizirana.

Stručnjak za zarazne bolesti sa Univerziteta Osaka kaže da oni koji su jednom bili zaraženi, razviju antitijela koja ih štite od ponovne zaraze. Međutim, ako antitijela nije bilo, osoba se može ponovo zaraziti istim virusom ili se virus nedetektiran u tijelu može ponovno proširiti, piše portal NHK World Japan.

– Pravilo da osoba koja nije razvila dovoljno antitijela koja bi je štitila, može ponovo oboliti, ali da je tada klinička slika dosta blaža i da su takvi slučajevi rijetki, vrijedi za sve zarazne bolesti, pa je sada postavljena i za COVID-19. Ono što znamo iz iskustva sa drugim bolestima jeste, da kada je osoba preboli, u njenom organizmu se stvara određeni tip imuniteta prema određenom virusu. Koliko je specifičan taj imunitet strogo za određeni podtip virusa i koliko je on dugotrajan, to za COVID-19 ne možemo još reći, jer nam za to trebaju valjani naučni podaci. Sve što u ovom trenutku možemo reći zasnivana se na našim dosadašnjim saznanjima o virusima i kako se oni ponašaju. Uzimajući to u obzir mogu kazati da bi ponovljeni kontakt sa koronavirusom trebao biti bez razvoja ili sa razvojem blage kliničke slike. Tome u prilog govori i podatak da oko 80 posto do sada zaraženih ljudi i nisu znali da su imali koronavirus, jer nisu imali nijedan simptom ili su se oni manifestirali kao blaga respiratorna infekcija nalik prehladi – zaključila je Jurić za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79