Dr. Jurić: Tvrdi lockdown ne, ali policijski sat se pokazao najefikasnijim…

Da li poduzeti blaže ili oštrije mjere sa dolaskom četvrtog vala pandemije u BiH, pitanje je koje se otvara rastom broja zaraženih. Epidemiologinja dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona, kaže za Oslobođenje da je prošlo dosta vremena od početka pandemije, dosta smo naučili, nabavili smo cjepiva, imamo određenu vrstu terapije.

– Oštrije mjere bilo bi neumjesno uvoditi iz razloga što su se tvrdi lockdowni pokazali neefikasnim. Virus treba da procirkulira kroz populaciju. Ako napravite tvrdi lockdown, cijelu priču rastežemo i agoniju produžavamo, objašnjava dr. Jurić.

Treba, smatra ona, “pronaći savršenu mjeru između toga da zdravstveni sustav ne popuca, da imate u svakom trenutku mogućnost da pružite ljudima primarnu i sekundarnu zdravstvenu skrb, odnosno da domovi zdravlja i bolnice rade u punom kapacitetu, a da virus pustite da cirkulira jer da bi ovaj val prošao, on mora doći i mora proći kroz populaciju”.

– Zato tvrde mjere apsolutno nisu opravdane. Jedino što se pokazalo opravdanim i ispravnim u slučaju da bolnice budu preopterećene, odnosno da se bude tražio krevet više, jeste uvođenje policijskoga sata. On se pokazao kao najefikasnija mjera, naravno, ako je vremenski kontroliran, ako se zna zašto se uvodi, do kada, iz kojeg razloga i koje rezultate na kraju očekujemo, ustvrdila je dr. Jurić.

Prema posljednjim izvještajima, u BiH je prijavljeno 377 novozaraženih, te tri smrtna ishoda od posljedica koronavirusa.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto pozvao je jučer građane da se vakcinišu i najavio žustru raspravu Vlade i Kriznog štaba za ponedjeljak. On je pojasnio da je Krizni štab zatražio vrlo represivne mjere po kojim bi zaposleni u kantonalnim institucijama i preduzećima za dolazak na posao morali biti vakcinisani, imati potvrdu o preboljenom Covidu ili raditi PCR test svaka tri dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79