Dr. Karamehić: Vakcinu trebaju primiti i oni koji su prebolovali koronavirus

Još gledamo kako se građani zemalja u okruženju vakcinišu protiv sars cov 2 virusa dok mi čekamo i dalje prvi kako kažu kontigent.

Dok čekamo, pitanja se nižu. Na sreću imamo od koga tražiti odgovore, jer naše stručnjake nerijetko konsultuju širom svijeta. Jedan od njih je međunaodno priznati profesor imunologije doktor Jasenko Karamehić, koji je bio gost u emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat televizije.

Vakcine moraju doći hitno kazali ste prije otprilike mjesec. Još ih nema – koliko je to opasno profesore?

“To nije nikako dobro. Zvaničnici kažu doće koncem janura, pa sredinom februara, i već kaskamo za zemljama u susjedstvu. Nije dobro.

Raste interes za vakcinisanjem, ali sve su glasnije i priče protiv vakcina – jesu li vakcine koje su diostupne u svijetu, a koje ćemo i mi nabaviti sigurne?

“Vakcine su sigurne, prošle su sva regulatorna tijela zemalja gdje su rađene i proizvedene. WHO je na osnovu velikog broja uzoraka dala certifikat što znači da su sigurne.

Šta će vakcina, ukoliko je primimo učiniti u našem organizmu?

“Zadatak vakcine je da glumi neki virus u našem organizmu ili slično. Zadatak joj je da naš organizam stvori određena antitijela.

Svaka vakcina može da izazove nuspojave kod onog ko je primi. O svome iskustvu nakon primanja vakcine protv COVID-a 19 Za naše „Vijesti u 7“ govorio je uvaženi Prof. dr. Emir Festić. Profesore, čuli smo iskustva profesora Festića, jesu li ove nuspojave normalne i šta je uopće normalno a šta opasno kad govoprimo o nuspojavama?

“Ja sam gledao uvaženog profesora i čuo sam da je već primio drugu dozu. Sve što je rekao, slažem se snjim. To je normalno da jedan broj ljudi osjeti određenu bol ili blagu temperaturu. Ono što se ne bi trebalo zanemariti su određene alergijske reakcije.

Kažete spremne službe, Naši ljekari i medicinske službe godinama rade imunizaciju stanovništva vrlo uspješno – imamo li razloga ovoga puta da sumnjamo da će biti spremni izboriti se sa eventualnim izazovima i mogućim nuspojavama?

“Mislim da su se naši zdravstveni radnici odlično snašli u periodu ove pandemije, i uopće ne sumnjam u njihove sposobnosti. Vjerujem da će odgovoriti kako treba na sve to.

Da li se profesore, trebaju vakcinisati oni koji su prebolovali covid 19 i imaju određena antitijela?

“Ja moram ovdje citirati WHO koja kaže da se i oni trebaju vakcinisati, i neka bude kako oni kažu.

Ipak, nekoliko svjestkih studija je pokazalo da je reinfekcija moguća, ali je vrlo rijetka i da oni koji jednom imaju koronu stiču poprilično dugoročan, moguće doživotni imuniztet. Šta o tome mislite?

Mislim da je reinfekcija moguća, ali u praksi je zanemarljiva. Kada dođe do toga ona je blaga.

A zašto će nam ipak vakcinacija? Zašto ipak da se vakcinišu i oni koji su prebolovali, zašto to traži Svjetska zdravstvena organizacija?

“Nedovoljno je ispitivanja urađeno koja bi pokazala koliko traje imunitet, zapravo antitijela. Nemamo dug period pred sobom kako bismo nešto više znali. Ne možemo unaprijed govoriti. Ako imamo zaštitu antitijela ne znamo je li mutirao u međuvremenu, zato se preventivno vakcina daje, da ne bi došlo do toga.

Profesore, koronavirus očitio na sreću nema pogubne efekte na zdravlje djece, oni se jako dobro nose s ovim virusom, da li onda djecu treba vakcinisati?

“WHO je rekla da se ne vakcinisu trudnice, dojilje i oni mlađi od 16 godina, zato što nije urađeno dovoljno ispitivanja. Problem kod te populacije je što su oni veliki prenosioci virusa, pa ih treba pratiti i na vrijeme izolirati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79